Cafeaua turcească este o băutură delicioasă, dar se prepară într-un anumit fel pentru a obține cel mai bun rezultat. Dacă respecți pașii, aceasta va căpăta un gust intens.
În afară de preparatele culinare specifice, Turcia are una dintre cele mai îndrăgite băuturi, preparată într-un mod plăcut atât de locuitorii țării, cât și de turiști,
Cafeaua turcească are și o zi dedicată, iar în 2013 a fost inclusă de UNESCO în “Patrimoniul Cultural Imaterial”. Ziua Mondială a Cafelei Turcești se sărbătorește, anual, pe 5 decembrie.
Este o cafea care nu se prepară ca oricare alta, ci metoda este una unică. La fel ca baclavaua, cafeaua turcească are o legătură cu Suleiman Magnificul, unul dintre cei mai renumiți sultani ai Turciei.
În afară de modul inedit de preparare, cafeaua turcească reprezint și un ritual, deoarece se savurează într-un anumit fel. Conversațiile relaxante, precum și ghicitul în zaț reprezintă părți din ritual.
Cafeaua a ajuns pe teritoriul Turciei de azi, pentru prima dată, la palatul lui Suleiman Magnificul din Istanbul, prin intermediul Yemenului, în perioada Imperiului Otoman. Maeștrii bucătari ai curții au creat, atunci, o metodă nouă prin care a fost creată cafeaua turcească așa cum e cunoscută astăzi.
Metoda a fost una foarte apreciată la palatul imperial și a ajuns și pe străzile din Istanbul. Primele cafenele publice au apărut în 1554. La acestea, oamenii socializau și savurau cafeaua împreună.
Băutura a devenit rapid populară, iar boabele de cafeaua au început să fie transportate din diverse părți ale lumii. În scurt timp, cultura cafelei a fost adoptată în toată Europa.
Cafeaua turcească este unică datorită metodei de preparare, care a rămas la fel odată cu trecerea timpului. Înainte de toate, boabele de cafea trebuie măcinate extrem de fin.
Praful obținut după măcinare se prepară într-un vas cu mâner lung, care se numește “cezve”. Acesta are o gură specială pentru turnare și se servește în cești mici.
Această cafea se poate prepara în funcție de preferințe. O poți face simplă, ușor îndulcită, dar și foarte dulce. Alături de cafea se află și un pahar de apă și rahat turcesc, în mod tradițional, pentru a-i oferi savoare băuturii.
Cafeaua turcească trebuie să fie groasă, cu multă spumă. Împreună cu zahărul, cafeaua se pune în cezve (ibric) și se adaugă apa.
După ce se amestecă ușor, ibricul se pune pe foc mic și nu se mai amestecă mai departe. După aproape un minut, la suprafață începe să se formeze un strat de spumă.
Atunci când spuma capătă o consistență densă, iar nuanța este mai închisă, o parte din ea se pune în cești. Atunci când cafeaua începe să crească rapid, cezve-ul se ia de pe foc și se toarnă restul cafelei în cești. Se completează uniform și se completează cu restul.
Alături de cafea trebuie adăugat și un pahar cu apă. Acesta va fi de ajutor pentru a curăța gura, dar și pentru a te bucura cu adevărat de gust. Mai poți adăuga și dulciuri turcești lângă, precum ciocolată, rahat sau prăjituri.
Există mai multe tipuri de cafea turcească, mai ales în privința metodelor de preparare. Cafeaua se poate prepara pe nisip fierbinte, cenușă sau cărbuni, iar gustul tradițional devine mai intens.
În cultura turcească există și o zicală celebră, și anume “o cafea bună își lasă amintirea timp de 40 de ani”.
Cafeaua turcească este mai concentrată decât cea obișnuită, dat fiind modul de preparare. În plus, are mai multă cofeină, lucru care poate duce la creșterea tensiunii arteriale, dar și la tahicardie, insomnie și stimularea secreției gastrice.
De asemenea, pentru a evita excesul de zahăr, unele persoane preferă să îndulcească această băutură folosind condimente tradiționale.
Există și beneficii ale cafelei turcești. De exemplu, aceasta contribuie la stimularea reactivității musculare și cerebrale. Acest lucru se datorează cantităților mari de antioxidanți, care se găsesc în număr mai mic în espresso, de exemplu.
Antioxidanții sunt asociați cu efecte pozitive asupra inflamației, dar și în reglarea tensiunii arteriale și a colesterolului, notează adevarul.ro.
Mai mult, consumul moderat de cofeină are legătură cu prevenirea unor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, dar oferă și protecție pentru funcțiile cognitive.
Cafeaua turcească cu cardamom are multe beneficii datorită efectelor antioxidante și antiinflamatorii.