Life

Cum se prepară, de fapt, vinul fără alcool. Produsul a început să fie tot mai popular

Cum este preparat vinul fără alcool, de fapt, fără a-i afecta aromele. Acest produs a început să fie tot mai căutat în ultimii ani.
27.02.2025 | 10:55
Cum se prepara de fapt vinul fara alcool Produsul a inceput sa fie tot mai popular
Cum se prepară vinul fără alcool. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Vinul fără alcool a devenit un produs popular în ultima perioadă, fiind fabricat de mai mulți producători. Cum se prepară, însă, fără a afecta aromele acestei băuturi?

Procesul prin care este preparat vinul fără alcool

În ultimii ani, persoanele care vor să profite de aromele inedite ale vinului, dar fără a avea parte de efectele provocate de alcool, au început să se orienteze către această băutură. Vinul fără alcool a început să fie consumat de tot mai mulți.

ADVERTISEMENT

Multe persoane se întreabă, totuși, dacă se pot păstra aromele inconfundabile ale vinului, chiar dacă acesta nu are alcool. Procesul de fabricație include tehnici elaborate de a îndepărta alcoolul, iar acestea nu vor afecta gustul sau calitatea vinului.

Alcoolul are un efect antiseptic. Din acest motiv, vinurile care nu conțin alcool sunt mai vulnerabile la modificările microbiologice, dar au și o sensibilitate mai crescută.

ADVERTISEMENT

Cantitatea de zahăr recomandată pentru ca băutura să aibă un echilibru perfect este de 25 g pe litru. Zahărul poate fi natural sau poate proveni din mustul natural adăugat.

În cazul vinului fără alcool, nu există o dată exactă de expirare. Specialiștii recomandă, însă, ca această băutură să fie consumată în maximum doi ani. Odată ce a fost deschis, vinul se păstrează la frigider, după care se consumă în câteva zile.

ADVERTISEMENT

Producătorii medii și mari sunt interesați de echipamentele speciale în acest sens, care necesită cheltuieli mari. Este necesar un spațiu mare pentru a elimina alcoolul din vin, precum și de acces la electricitate și apă.

ADVERTISEMENT

Eliminarea alcoolului din vin se face în două etape. Prima dintre ele este osmoza, adică separarea băuturii în două componente, permeatul, care e partea mai ușoară a vinului, ce conține apă, alcool și câțiva compuși acizi, și concentratul, partea vinului care conține taninurile, acizii, polifenolii și aromele.

O membrană osmotică creează presiune, în interiorul echipamentului, folosind niște pompe. Componentele cu greutate moleculară mică, adică permeatul, de cele a căror greutate moleculară este mare, și anume concentratul.

Permeatul va intra, apoi, în a doua secțiune a aparatului. Într-un mediu sub vid, alcoolul va fi extras aproape în formă pură (80 – 90%), în timp ce apa vegetală este reintegrată în concentrat folosind o pompă. În acest fel, se va obține vinul complet fără alcool.

Mulți producători au început să fabrice vinul fără alcool

Au existat, însă, critici în legătură cu consumul mare de apă și energie din cauza procesului prin care se prepară vinul fără alcool. Un specialist a explicat că nu este un consum mare, de fapt. Eenergia poate fi integrată prin panourile fotovoltaice.

“În plus, acest proces creează sinergii și permite recuperarea vinurilor și a alcoolului care altfel ar rămâne nefolosite”, a explicat Sergio Germano, președintele Consorțiului Barolo și Barbaresco, din regiunea Piemonte, zonă de vitivinicolă de tradiție în Italia.

Acesta a mai precizat că vinurile fără alcool trebuie să aibă un gust plăcut, dar să fie și sănătos, totodată. În cazul vinului cu alcool, este important consumul moderat.

Însă ne întrebăm ce înseamnă, de fapt, un vin fără alcool. Cum își păstrează structura, cât timp rezistă? Și, mai ales, ce gust vor avea vinurile dealcoolizate din regiunea noastră? Cred că este important ca rezultatul să fie plăcut, dar și sănătos”, a mai spus acesta, citat de agroteca.ro.

Massimo Pivetta, responsabilul divizei de enologie a Omnia Technologies, care este lider mondial în producția de echipamente pentru industria băuturilor, dar și cea farmaceutică, are în producție, anul acesta, 50 de instalații pentru dealcolizarea vinului.

Recent, a lansat un sistem care îmbină osmoza cu distilarea. Prima implică filtrare cu membrane, iar a doua constă în separarea apei de alcool.

În Italia, guvernul a aprobat eliminarea alcoolului din vin, iar mai multe crame au solicitat astfel de produse. Massimo Pivetta a spus, totuși, că regula este ca vinurile de o calitate slabă să nu fie dealcolizate.

Vinurile care pot fi supuse acestui proces trebuie să fie aromate și fără niciun defect. În același timp, nivelul de aciditate fixă trebuie să fie unul moderat.

Cele mai bune rezultate de până acum se obțin în cazul vinurilor spumante. Dioxidul de carbon din acestea compensează lipsa de alcool în privința gustului, precum și în conservarea produsului.