Vara este sezonul în care gospodinele pregătesc fel de fel de bunătăți pentru toamnă. Din cămările românilor nu lipsesc dulcețurile care, în ultima vreme, au început să fie din ce în ce mai interesate.
Dulceața este un adevărat deliciu, mai ales dacă vorbim de cea produsă în casă. Gospodinele păstrează rețetele vechi și se asigură că desertul la borcan are gustul de odinioară.
În ultima vreme, însă, lucrurile s-au mai schimbat, iar rețetele sunt mai diversificate ca niciodată. Acum, dulceața nu se mai prepară doar din fructele clasice, ci și din alte plante la care nu mulți s-ar aștepta.
Dulceața de lavandă a început să fie populară în rândul românilor. Deși mulți nu se pot gândi la lavandă decât ca la o plantă frumos mirositoare, se pare că din ea iese cea mai bună și delicioasă dulceață.
Spre deosebire de dulceața clasică, dulceața de lavandă necesită mai multă atenție. Un producător din România a dezvăluit pentru obserbatornews.ro care este secretul care dă gustul întregului preparat.
Potrivit lui, cel mai important este momentul în care se culege lavanda. De obicei, este recomandat ca aceasta să se culeagă dimineața, între orele 9 și 10. Cât despre prepararea ei, procesul este simplu, însă, detaliile fac diferența.
Pentru a prepara dulceața de lavandă este necesar să se facă o infuzie din flori. 200 de grame de lavandă sunt suficiente pentru 1 litru de apă. După ce au fost stabilite cantitățile, se pun la fiert și se face, practic, un ceai.
În urma fierberii, din florile de lavandă se va obține un sirop. Acesta se va turna peste florile care sunt deja așezate în borcan, iar totul se sigilează ermetic și se pune la sterilizat. Acum, desertul la borcan este numai bun de depozitat în cămară.
Dulceața de lavandă este o adevărată delicatesă, spun producătorii. Momentan, nu mulți au avut curaj să treacă la prepararea ei. Însă, cei care au făcut deja acest pas, spun că afacerea merge ca pe roate.
Pofticioșii trebuie să știe că dulceața de lavandă nu este deloc ieftină. Aceasta se comercializează în diverse cantități, iar 100 de grame costă 28 de lei. Prețul poate să difere în funcție de comerciant.