Piftia pe care boierii o consumau în trecut conținea multă carne, dar și legume și condimente care îi ofereau o aromă unică. O poți prepara acasă, iar rezultatul te va surprinde dacă respecți recomandările rețetei.
În perioada boierilor, în bucătăria românească se găteau preparate delicioase, dar și elegante, cu influențe orientale și occidentale, în același timp. Un exemplu este și piftia, care avea un gust foarte bogat.
Piftia boierească era așezată, în trecut, pe platouri elegante și era consumată mai ales la banchetele festive. Atât carnea, cât și legumele și condimentele îmbinate oferă un gust inedit.
Acest fel de mâncare nu este greu de preparat, dar e important să ții cont de ingredientele recomandate. Ciolanul de porc afumat dă un gust interesant mâncării, la fel și carnea fragedă de pui sau curcan. Dacă vrei ceva mai mult rafinament, poți opta și pentru fazan.
Picioarele de porc conțin gelatină naturală, iar consistența piftiei este dată de șorici și de coastele de porc. Legumele, precum usturoiul, oferă un plus de aromă, la fel și condimentele, precum foile de dafin.
Pentru această piftie ai nevoie de un ciolan de porc afumat, picioare de porc, carne fragedă de curcan sau pui (opțional fazan), șorici și câteva coaste de porc.
Mai ai nevoie și de 2 – 3 bucăți de morcovi, o rădăcină de țelină și una de păstârnac, 1 – 2 bucăți întregi de ceapă albă, 5 – 6 căței de usturoi, 2 – 3 foi de fain, boabe de piper, sare grunjoasă după gust și frunze de pătrunjel.
Se curăță cu atenție picioarele de porc, șoriciul și ciolanul prin opărire, pentru a elimina toate impuritățile. Se porționează carnea de curcan sau pui (sau fazan), dar oasele se pot păstra pentru a da un gust mai intens.
Într-un ceaun de dimensiuni mari, ingredientele se acoperă cu apă rece și se fierb la foc mic. Legumele se adaugă întregi, apoi foile de dafin și boabele de piper, notează dcnews.ro.
Lichidul era spumat, din când în când, pentru a se păstra limpede. În bucătăria boierească, acest lucru era foarte important. Timp de 4 – 6 ore, totul se fierbe lent, până când carnea cade de pe oase, apoi se adaugă usturoiul zdrobit și sarea.
Se strecoară lichidul printr-un tifon dublu pentru eliminarea impurităților. Carnea se așază decorativ în boluri sau în tăvi.
Se pun straturi de carne de porc, fâșii de șorici, bucăți de pui, curcan sau fazan, printre care se strecoară rondele de morcovi. Lichidul strecurat se toarnă peste carne astfel încât să acopere totul.
Bolurile se lasă în camere răcoroase sau chiar în pivnițe, pentru ca piftia să se întărească natural. Înainte de servire, se pot decora cu frunze proaspete de pătrunjel.
Alături de piftia boierească se pot adăuga diverse ingrediente, precum hrean ras cu oțet, salate asortate sau murături.