News

Cum se produc mutațiile SARS-CoV-2. Totul despre noile variante și tulpini. “Vaccinurile par încă să protejeze!”

13.02.2021 | 07:00
Cum se produc mutatiile SARSCoV2 Totul despre noile variante si tulpini Vaccinurile par inca sa protejeze
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au identificat o nouă variantă a coronavirusului în sudul Californiei. Numită CAL.20C, pare să fi circulat în această zonă încă din iulie 2020. 

Trăim într-o pandemie, iar experiența COVID-19 ne-a adus și noi cuvinte în vocabular. Acum înțelegem termeni precum PPE (echipamente individuale de protecție), distanțare socială sau anchetă epidemiologică. Tocmai când probabil am crezut stăpâneam cea mai mare parte a terminologiei, ne-am confruntat cu un alt set de cuvinte noi: mutație, variantă și tulpină.

ADVERTISEMENT

În cele ce urmează, am încercat să deslușim care este diferența între acești termeni, să înțelegem de ce toate tulpinile sunt variante, dar nu toate variantele sunt tulpini, cum se răspândesc mutațiile SARS-CoV-2 și ce efect au ele asupra vaccinurilor.

Ce înseamnă mutație, variantă, tulpină?

Materialul genetic al SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, se numește acid ribonucleic (ARN). Pentru a se reproduce și, prin urmare, a infecta organismul ARN-ul SARS-CoV-2 trebuie să deturneze o celulă gazdă și să folosească mecanismele celulei pentru a se replica.

ADVERTISEMENT

Erorile apar adesea în timpul procesului de replicare a ARN-ului viral. Acest lucru duce la viruși care sunt similari, dar nu copii exacte ale virusului original. Aceste erori în ARN-ul viral se numesc mutații, iar virușii cu aceste mutații se numesc variante. Variantele pot diferi printr-o singură sau mai multe mutații.

Nu toate mutațiile au același efect.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, trebuie să înțelegem elementele de bază ale codului nostru genetic (ADN pentru oameni; ARN pentru SARS-CoV-2). Acest cod este ca un tipar pe care sunt construite toate organismele. Atunci când o mutație apare într-un singur punct, nu va schimba neapărat niciuna dintre cărămizile care construiesc virusul (numite aminoacizi). În acest caz, nu va schimba modul în care este construit organismul (uman sau virus).

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, uneori, aceste mutații unice apar într-o parte a ARN-ului virusului care provoacă o schimbare într-o anumită cărămidă. În unele cazuri, ar putea exista multe mutații care modifică împreună cărămida.

O variantă este denumită tulpină atunci când prezintă proprietăți fizice distincte. Pur și simplu, o tulpină este o variantă care este construită diferit și, prin urmare, se comportă diferit față de virusul părinte. Aceste diferențe de comportament pot fi subtile sau evidente.

ADVERTISEMENT

De exemplu, aceste diferențe ar putea implica o variantă care se leagă de un receptor celular diferit, sau se leagă mai puternic de un receptor, sau se reproduce mai repede, sau se transmite mai eficient și așa mai departe.

În esență, toate tulpinile sunt variante, dar nu toate variantele sunt tulpini.

„Dacă [mutațiile] nu se răspândesc mai mult, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la asta”, spune Florian Kramer, profesor de microbiologie care se concentrează pe bolile infecțioase la Școala de Medicină Icahn. Provocarea este evaluarea implicațiilor celor care proliferează.

Principalele variante care circulă în acest moment

Varianta din sudul Californiei – CAL.20C

Noua variantă a fost identificată de o echipă internațională de cercetători, care a descoperit că 44% dintre mostrele studiate în luna ianuarie corespundeau acesteia.

Rezultatele acestei investigații au fost publicate în revista Journal of the American Medical Association (JAMA).

Și această variantă conține mutații ale proteinei spike, ca și în cazul mutațiilor din UK, Africa de Sud sau Brazilia. Varianta a fost detectată pentru prima oară în sudul Californiei în iulie 2020, iar de atunci s-a răspândit și în nordul Californiei, dar și în cinci alte state americane.

Oamenii de știință investighează încă dacă aceste mutații au vreun efect palpabil asupra virusului sau asupra infecției pe care o provoacă.

Varianta britanică – B.1.1.7

Această variantă a fost detectată pentru prima dată în Regatul Unit spre sfârșitul anului 2020. Are un număr mare de mutații, dintre care multe implică proteina spike a virusului, care ajută virusul să invadeze celulele umane.

S-a răspândit rapid în Marea Britanie de când a apărut și în cel puțin alte 70 de țări. Faptul că s-a răspândit atât de rapid și a înlocuit rapid alte variante circulante, sugerează că are un fel de avantaj selectiv față de acestea.

După examinarea dovezilor, Grupul consultativ pentru amenințările noilor viruși respiratori emergenți din Marea Britanie (NERVTAG) a concluzionat că varianta este mult mai infecțioasă decât alte variante.

Varianta sud-africană – B.1.351

Această variantă a fost detectată pentru prima dată în Golful Nelson Mandela din Africa de Sud, în octombrie 2020. De atunci a fost identificată în peste 30 de țări.

Similar cu varianta britanică, a întrecut rapid alte variante SARS-CoV-2 din Africa de Sud. Acum reprezintă mai mult de 90% dintre probele SARS-CoV-2 din Africa de Sud care trec prin secvențierea genetică.

La fel ca varianta din Marea Britanie, are și mutația N501Y în proteina spike, ceea ce înseamnă că este mai eficientă în a accesa celulele noastre pentru a se replica. Acest lucru poate ajuta la explicarea răspândirii sale rapide.

De asemenea, conține mai multe alte mutații îngrijorătoare. Două dintre acestea, numite E484K și K417N, sunt un pericol pentru sistemul nostru imunitar. Ele pot afecta cât de bine se prind anticorpii noștri de virus. Totuși nu există încă dovezi care să sugereze că varianta sud-africană este mai mortală decât virusul părinte.

Varianta braziliană – P.1

Această variantă a fost detectată pentru prima dată în Japonia la un grup de turiști brazilieni în ianuarie 2021. Acum este foarte răspândită în statul brazilian Amazonas și a fost detectată în mai multe țări, inclusiv Coreea de Sud și Statele Unite.

La fel ca varianta sud-africană, varianta braziliană are mutațiile proteinei spike N501Y, E484K și K417N (precum și numeroase alte mutații).

Deși nu există nicio dovadă că această variantă provoacă forme mai severe de boală, produce îngrijorare faptul că a facilitat un val de reinfecții în Manaus, cel mai mare oraș din Amazonas, despre care se credea că a atins imunitatea de turmă în octombrie anul trecut.

Ce înseamnă acest lucru pentru vaccinuri?

În cea mai mare parte, aceste mutații nu fac ca virusul SARS-CoV-2 să fie diferit de tulpinile anterioare, ceea ce înseamnă că majoritatea vaccinurilor ar trebui să protejeze într-o oarecare măsură împotriva lor. Chiar dacă un vaccin nu poate proteja împotriva tuturor cazurilor, răspunsul imunitar inițial ar trebui să fie suficient pentru a îmblânzi formele de boală care ar fi fost severe.

„Este o ușurare extraordinară să știu că vaccinurile par să protejeze încă împotriva spitalizării și a deceselor”, a declarat Emma Hodcroft, epidemiolog molecular la Universitatea din Berna, citată de QUARTZ.

Dezvoltatorii majori de vaccinuri testează eficacitatea serurilor lor împotriva acestor variante dar și a altora. În general, vaccinurile licențiate în prezent protejează relativ bine împotriva variantei britanice.

Dar datele recente din studiile de fază 2/3 de la Novavax și Johnson & Johnson sugerează o protecție redusă împotriva variantei sud-africane. Oxford/AstraZeneca a publicat, de asemenea, date sugerând că vaccinul său oferă o protecție minimă împotriva formelor ușoare și moderate de boală cauzate de această variantă.

Producătorii de vaccinuri investighează acum dacă modificările la vaccinuri le pot îmbunătăți performanțele față de variantele emergente.

ADVERTISEMENT