Vă prezentăm o rețetă savuroasă pe care foarte mulți români o adoră. Este tocmai bună pentru zilele reci de iarnă.
Această metodă de a păstra carnea era folosită în fiecare gospodărie în trecut, atunci când nu existau frigidere.
Este un preparat delicios și ușor de făcut. Totuși, atunci când doriți să-l gătiți trebuie să respectați rețeta tradițional românească.
În trecut, în garniță se păstrau toate felurile de carne din gospodărie. În untură se prăjea carnea de porc, dar și cea de viță, oaie, pasăre sau vânat. Garnița este un recipient făcut din tablă și care are un capac. Această metodă de a păstra carnea era folosită în mai multe țări nu doar în România.
Ingrediente (pentru cel puțin 4 persoane)
5 kg carne macră (poate avea și puțină grăsime)
3 kg cârnați preparați în casă
untură
foi de dafin
ienibahar (câteva boabe)
usturoi
piper
sare
Trebuie să știți că este bine să țineți bucata de carne de porc pe care o veți folosi aproximativ 4 zile înainte de a o găti.
Tăiați carnea cubulețe ca pentru tochitură. Se poate tăia și mai mare. Peste aceasta se pune o lingură de sare. Apoi, tăiați și cârnații. Componentele se prăjesc separat, iar la final se pun împreună în același recipient.
Carnea tăiată cubulețe se prăjește în untură la foc mic. Nu aveți foarte multe de făcut. Trebuie doar să verificați uneori carnea și să adăugați la nevoie câte o cană de apă. Aromele prezentate mai sus se adaugă după gust.
După aproape trei ore carnea este gata. Se scoate din oală și se pune într-un bol. Atenție! Nu luați vasul de pe foc în cazul în care nu s-a evaporat toată apa. Altfel, preparatul se va strica.
Într-o altă oală se vor prăji bucățile de cârnați. Se adaugă aceleași arome. Și de această dată adăugați din când în când apă. Nu aruncați untura în care ați prăjit cârnații și carnea.
Luați vasul în care vreți să păstrați preparatul așezați un strat de carne, apoi unul de cârnați și continuați tot așa. Între acestea se toarnă untura în care au fost prăjite bucățile de carne și cârnații.
Se pot folosi borcane de sticlă, recipiente de plastic sau vase de lut. Pe măsură ce consumați bucățile de carne din vas trebuie să completați cu untură.