News

Cum se purta Elena Ceaușescu cu funcționarii de la cabinetul său. Ce îi punea să facă soția lui Nicolae Ceaușescu

09.05.2019 | 14:48
Cum se purta Elena Ceausescu cu functionarii de la cabinetul sau Ce ii punea sa faca sotia lui Nicolae Ceausescu
Cum se purta Elena Ceaușescu cu funcționarii de la cabinetul său

Elena Ceaușescu, o prezență controversată chiar și în zilele noastre, stârnește discuții și astrăzi. Într-un interviu pentru ”Weekend Adevărul”, Lavinia Betea, psihosociolog, istoric și jurnalist, dezvăluie activitatea din spatele ușilor Cabinetului 2.

Lavinia Betea a povestit cum se purta Elena Ceaușescu cu funcționarii de la cabinetul său

Întrebată cum arăta o zi obișnuită a soției Tovarășului, psihosociologul a povestit că Lenuța își începea activitatea la cât voia, dar tot timpul în urma lui. Ea mai rămânea la reședință, unde era stăpân pe moșie, stabilea meniul zilei și făcea ordine peste tot și toate. De altfel, Lavinia Betea susține că protocolul ei era copia fidelă a lui. În schimb, în cazul lui, Cabinetul 1, se trezea și cum pășea în afara reședinței, urca în mașină numai pe bancheta din spate. „Toţi funcţionarii trebuiau să fie la lucru la ora 8.00. Ea venea când voia. Mereu în urma lui. Mai rămânea la reşedinţă, pentru că acolo era stăpâna casei, lăsa ordine, stabilea meniurile împreună cu medicul şi bucătarul. Când nu era însoţit de Tovarăşa, Ceauşescu nu se despărţea de câini.

Vedeţi ce alăturare în fidelitate şi încredere… Câinii şi nevasta. Altfel, protocolul ei era o copie a lui. Atunci când maşina pleca de la reşedinţa din Primăverii, ofiţerul de serviciu de la poartă dădea telefon la cabinet. În cazul lui, la Cabinetul 1, la ea – la Cabinerul 2. Mergea mereu pe bancheta din spate. Avea antemergător, însoţitor, întocmai ca el. Nici ea, nici el nu suportau să fie atinşi de persoane străine. Nici măcar ca şoferul să-i ţină mâna pentru a o ajuta să coboare. La capul scărilor o aştepta şeful de cabinet.

Cum se purta Elena Ceaușescu cu funcționarii de la cabinetul său. Ce îi punea să facă soția lui Nicolae Ceaușescu
Agenda Elenei Ceaușescu
Sursa foto: adevărul.ro

Adevăruri ascunse din spatele ușilor Cabinetului 2

O saluta cu „Sărutmâna!“, deşi cei doi dăduseră un decret prin care formulele de adresare între cetăţenii României trebuiau să fie „Tovarăşa/Tovarăşul“, iar acest „Sărutmâna“ era mai mult decât burghez. M-a mai frapat un amănunt. Elena Ceauşescu nu avea, în biroul ei, niciun fel de scaun. În faţa ei nu puteai să stai decât în picioare. Nu servea pe nimeni cu nimic. Se intra doar cu carneţelul. Iar când se întâlnea cu cei de la cadre, se duceau într-o încăpere numită „Săliţa“, a povestit Lavinia Betea.