News

Cum se recalculează pensiile românilor. Formula a fost dezvăluită

24.03.2021 | 08:57
Cum se recalculeaza pensiile romanilor Formula a fost dezvaluita
Șeful Casei de Pensii Publice a explicat cum vor fi recalculate cele 5 milioane de pensii. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Șeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat formula prin care vor fi recalculate în următoarea perioadă toate pensiile românilor. Potrivit spuselor sale, aceasta are în vedere salariul minim, salariul mediu, precum și alți indicatori economici şi macroeconomici transmiși de Institutul Naţional de Statistică.

Pensiile vrem să le actualizăm anual cu inflaţia şi cu creşterea reală a salariului mediu brut pe economie. Fiecare beneficiar, în funcţie de numărul de puncte, indiferent de perioada în care va ieşi la pensie, să aibă aceeaşi pensie”, a mai spus Baciu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Peste 200 de mii de dosare de pensie au fost evaluate în ultima perioadă. Datele se introduc într-o aplicaţie cu ajutorul căreia întregul proces de recalculare ar urma să devină mai ușor. Dacă totul decurge conform planului, într-un an şi jumătate ar trebui să existe toate datele celor 5 milioane de pensionari.

Care este formula de recalculare a pensiilor

Avem diverse scenarii de lucru, vă spun. Încercăm să legăm noua formulă de calcul de nişte indicatori economici şi macroeconomici care sunt comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

ADVERTISEMENT

Mă refer la salariul minim la salariul mediu, astfel încât lucrurile să fie foarte transparente, iar fiecare beneficiar să ştie care sunt acei indicatori.

Practic, noua formulă va fi acel număr total de puncte care se înmulțește cu un indicator, coeficient pe care îl vom agrea cu toţii prin noua lege care va intra în vigoare.

ADVERTISEMENT

Pensiile vrem să le actualizăm anual cu inflaţia şi cu creşterea reală a salariului mediu brut pe economie. Fiecare beneficiar în funcţie de numărul de puncte, indiferent de perioada în care va ieşit la pensie, să aibă aceeaşi pensie”, a declarat Șeful Casei de Pensii Publice, adăugând că recalcularea va ține cont doar de contributivitate, astfel încât să nu mai existe „inechități”.

La acelaşi număr de puncte există diferenţe şi de sute de lei, de milioane în bani vechi, de 200-300 de lei, iar în momentul când vom aplica aceeaşi formulă prevăzută de lege, aceste pensii se vor netezi şi vor ajunge oarecum la acelaşi cuantum, ce cu cuantumul mic să îl ajungă pe cel cu cuantumul mare.

ADVERTISEMENT

Avem tot felul de simulări. Evident, facem această recalculare ca pensiile să crească. Estimăm ca cel puţin jumătate din cuantumul pensiilor aflate în plată, cel puţin jumătate să crească”, a mai spus Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum arată şi ce studii are soţia lui Edi Iordănescu! Este cu zece...
Cum arată şi ce studii are soţia lui Edi Iordănescu! Este cu zece ani mai mică decât selecţionerul României
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după...
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după golul de la Euro.
Florin Niță, portarul Naționalei, nevoit să muncească în fabrică pentru mâncare
Florin Niță, portarul Naționalei, nevoit să muncească în fabrică pentru mâncare
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României