News

Cum se repară, de fapt, gazonul după frig și ger. Așa o să ai o curte verde pe care o vor invidia toți vecinii

Vremea capricioasă strică gazonul des, dar iată cum să îl repari atunci când afară e frig și ger. Toți cei din jur îl vor admira
15.02.2025 | 16:52
Cum se repara de fapt gazonul dupa frig si ger Asa o sa ai o curte verde pe care o vor invidia toti vecinii
La finalul sezonului rece, proprietarii de gazon trebuie să repare porțiunile de iarbă bolnavă / sursa: Freepik
ADVERTISEMENT

Iarna din acest an a fost mai mult decât capricioasă, iar acest lucru a afectat gazonul multor oameni. Există, însă, metode simple și eficiente prin care indiferent cât de frig și ger este, gazonul poate arăta mai bine ca oricând.

Cum se repară gazonul după sezonul rece

Luna martie se apropie, astfel că trebuie începute și pregătirile pentru cel mai frumos gazon din cartier. Deși poate anotimpul rece a făcut ca gazonul tău să fie mai rar, îngălbenit sau chiar aparent bolnav, nu este cazul să te îngrijorezi.

ADVERTISEMENT

Umezeala temperaturile schimbătoare pot favoriza apariția mucegaiului gri de zăpadă. Acesta afectează doar estetica gazonului. Numai în cele mai rele cazuri acesta nu dispare atunci când vremea se încălzește. De asemenea, poate apărea și mucegaiul roz de zăpadă. De el ar trebui să te temi, căci poate distruge total gazonul. Ai grijă, căci poți fi nevoit să reînsămânțezi gazonul.

Aceste mucegaiuri apar atunci când temperaturile sunt aproape la limita înghețului și pot fi observate doar după ce zăpada s-a topit.

ADVERTISEMENT

Bolile gazonului – simptome și tratament

Firele de iarbă se pot rări vizibil. Asta se datorează traficului intens, tasările zăpezii, temperaturile extreme și umiditatea mare. Este, așadar, important să înlocuiești periodic firele de iarbă lipsă.

Pentru a pregăti gazonul pentru această activitate de reînsămânțare, trebuie să urmezi mai mulți pași. Curăță suprafața ușor, folosind o greblă. Astfel o stratifici și aerezi solul, dar mai scapi și de buruieni. Greblarea va permite semințelor să-și facă mai eficient loc în sol. Apa, aerul și substanțele nutritive vor acționa mai bine în adâncime după stratificare. Buruienile trebuie îndepărtate, căci pot afecta dezvoltarea noilor fire de iarbă.

ADVERTISEMENT

Atenție! Nu începe reînsămânțarea decât după ce au trecut cel puțin două săptămâni de la ultima zăpadă. De asemenea, și temperaturile trebuie să fie în creștere, atât ziua, cât și noaptea. Specialiștii recomandă folosirea unui fertilizant cu eliberare lentă. Aceasta favorizează creșterea firelor de gazon atât în înălțimea vizibilă, cât și în adâncime. Alte sfaturi prețioase puteți găsi în grupurile de specialitate.

ADVERTISEMENT

Pregătirea gazonului de primăvară

Un alt lucru pe care îl poți observa pe gazon este mușchiul, mai ales în locurile umbroase. Lichenile trăiesc în simbioză cu gazdele lor. Astfel, aceste structuri spongioase apar mai ales acolo unde iarba a murit. Folosește o greblă pentru a înlătura mușchiul. Acesta este un alt motiv pentru care este indicat să aerezi gazonul la începutul primăverii.

O altă suferință a gazonului poate fi îngălbenirea firelor. Acestea sunt semne ale carențelor de nutrienți, umiditate excesivă, stres și presiune. Tot ce trebuie să faci este să fertilizezi gazonul. Folosește un fertilizant co conținut scăzut de azot și bogat în microelemente hrănitoare.

Poți observa și că gazonul s-a ridicat de la sol. Asta se întâmplă mai ales în cazul rulourilor instalate recent. Ca să rezolvi această problemă trebui să tăvălugești gazonul. Alege, însă, o zi în care nu este zăpadă pe gazon și nici nu există șanse de precipitații. De asemenea, temperaturile trebuie să fie de peste 0 grade Celsius.