News

Cum se repară o mașină după ce un copac a căzut pe ea în urma unei ninsori. Ce spune legea

Tot mai mulți șoferi se trezesc cu mașinile zdrobite de copaci căzuți peste ele, cum e și cel mai recent caz al unui incident din Suceava.
23.11.2022 | 09:09
Cum se repara o masina dupa ce un copac a cazut pe ea in urma unei ninsori Ce spune legea
Copaci căzuți peste mașini, cine repară paguba?
ADVERTISEMENT

Aici, în 22 noiembrie, un copac s-a prăbușit peste trei mașini în Suceava, în zona Metro, provocând daune serioase autoturismelor parcate regulamentar.

Cum se repară o mașină după ce a căzut un copac pe ea

Astfel de situații sunt tot mai dese din cauza condițiilor meteo nefavorabile, dar și pentru că autoritățile nu iau măsuri de prevenție și nu taie copacii bătrâni, care reprezintă un pericol pentru cei din jur.

ADVERTISEMENT

”La fața locului au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Suceava cu o autospecială dotată cu echipamente specifice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Operațiunea de îndepărtare a crengilor copacului a durat câteva zeci de minute”, transmit autoritățile, referitor la incidentul din Suceava.

Deși legea e, teoretic, în favoarea șoferilor, mulți ajung să plătească singuri paguba, așa cum remarcă Adevărul.

ADVERTISEMENT

Important de știut, polița clasică RCA nu acoperă un asemenea risc, al copacilor căzuți peste autoturisme din cauza vremii. Asigurarea e răspundere civilă obligatorie are, în fond, alt scop.

”RCA este asigurarea de răspundere civilă obligatorie, care dă posibilitatea unui cetățean, dacă lovește pe altcineva în trafic, să poată suporta din această asigurare daunele pe care le produce în urma unui accident rutier. Ăsta este scopul RCA”, explică Daniel Apostol, director de comunicare al Autorității de Supraveghere Financiară.

ADVERTISEMENT

Conform sursei, șoferii au totuși două posibile soluții dacă ajung în astfel de situații nedorite. Cea mai convenabilă ar fi asigurarea facultativă de tip CASCO. Aceasta, deși mai scumpă ca asigurarea RCA, acoperă diverse scenarii nedorite, inclusiv copacii căzuți peste mașină.

Un alt scenariu e să repare mașina pe cheltuiala lor, lucru care de altfel pare singura variantă atunci când nu există o asigurare CASCO. Ulterior, șoferii se pot îndrepta în instanță împotriva persoanelor care s-ar face vinovate de acel accident, în special autoritățile locale care probabil nu au tăiat copacii deși situația o cerea.

ADVERTISEMENT

”Un cetățean poate să își protejeze autoturismul printr-o asigurare facultativă, CASCO, care are o paletă mai largă de riscuri pe care le asigură, inclusiv efracție.

În lipsa unei astfel de polițe de asigurare, cetățeanul își repară singur mașina și eventual se îndreaptă în instanță împotriva celui pe care îl consideră vinovat de faptul că acei arbori au căzut și i-au distrus autoturismul”, a completat Daniel Apostol.

Așadar, șoferii care se tem că își parchează mașina în zone unde există astfel de copaci care ar putea să cadă în urma unei furtuni, ar trebui să se gândească serios la o asigurare facultativă de tip CASCO, deși costurile acesteia pot fi destul de ridicate în funcție de autoturism.

ADVERTISEMENT