News

Cum se rezolvă subiectele de la proba orală la limba și literatura română

03.06.2019 | 16:16
Cum se rezolva subiectele de la proba orala la limba si literatura romana
A început examenul de bacalaureat. Sursa foto:digi24laureat

Prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2019 a luat startul astăzi, 3 iunie, odată cu proba competențelor lingvistice la limba română, introdusă în 2010, pentru a înlocui tradiționala testare orală. Urmează evaluarea competențelor într-o limbă de circulație internațională și, nu în ultimul rând a aptitudinilor digitale.

Cum se rezolvă subiectele probei orale la limba română

Zeci de mii de elevi din întreaga țară au susținut astăzi prima probă a examenului maturității, cea care le pune la încercare competențele lingvistice. Chiar dacă nu există un subiect unic, cum se întâmplă în cazul examenului scris, Ministerul Educației a dat publicității un model cu cerințe similare celor primite în ziua testării propriu-zise.

La probele orale, candidatul extrage un bilet și primește hârtie ștampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susținerea acestora în fața comisiei, câte 10 – 15 minute. După susținerea probei, candidatul predă ciorna semnată și biletul de examen” , se arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației.

Astăzi a avut loc proba orală la limba română. Sursa foto:evz.ro
Astăzi a avut loc proba orală la limba română. Sursa foto:evz.ro

Probele scrise se vor desfășura în luna iulie

Pe data de 1 iulie 2019, elevii claselor a XII-a sunt așteptați în sălile de susținere a examenelor, pentru prima probă scrisă,  în care le vor fi testate cunoștințele la  Limba și Literatura Română. Miercuri, 3 iulie, este programată proba la Matematică, pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real, în vreme ce elevii care au urmat un liceu de profil umanist, vor avea parte de o testare la  Istorie.

Pentru ultima probă scrisă, elevii au posibilitatea să aleagă disciplina la care vor fi testați, în funcție de profilul liceului pe care l-au urmat. Prin urmare, pe 4 iulie 2019, se va putea opta între Fizică, Chimie, Biologie, sau Informatică, pentru absolvenții de liceu cu profil real, în vreme ce umaniștii vor avea de ales între Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie.

Au fost date publicității și o serie de reguli, în vederea bunei desfășurări a examenului de maturitate. Astfel, printre obiectele pe care elevii nu au voie să le aibă asupra lor în sala de examen se numără: telefoane mobile, căști audio ,mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne,lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.

Accesul absolvenților de liceu în sălile de examen are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Candidații care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă și le pun în sala de depozitare a obiectelor personale” , se arată în Metodologia întocmită de Ministerul Educației.