ADVERTISEMENT
News

Cum se rezolvă subiectele la Limba și literatura română. Barem Evaluarea Națională 2020

Autor: Adrian Baciu | 15.06.2020 | 15:02
Cum se rezolvă subiectele la Limba și literatura română. Barem Evaluarea Națională 2020
Cum se rezolvă subiectele la Limba și Literatura Română. Barem Evaluarea Națională 2020. Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Evaluarea Națională 2020 a început luni, 15 iunie, cu examenul la Limba și Literatura Română, prima probă scrisă a elevilor pentru admiterea la liceu. Elevii vor afla cum se rezolvă subiectele de la română după ce edu.ro va publica baremul de corectare.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 15:02. Evaluare Națională 2020 Limba și Literatura Română. Ministerul Educației a publicat subiectele și baremele.

Subiectul Evaluarea Națională Limba și Literatura Română

Bareme Evaluarea Națională Limba și Literatura Română

Conform Ministerului Educației, peste 170.000 de elevi ai claselor a VIII-a au luat parte la startul examenului Evaluarea Națională 2020, cu proba de Limba și Literatura Română.

Vorbim de cel mai mare număr de elevi înscriși din ultimii 7 ani. Tinerii elevi care se pregătesc pentru pasul către liceu sau școli profesionale au avut la dispoziție două ore au pentru a rezolva subiectele.

ADVERTISEMENT

Baremul de rezolvare a subiectelor la Limba și Literatura Română

La Subiectul I, elevii au primit un text la prima vedere, ”Zborul”, de Sorin Titel, pe baza căruia au avut de rezolvat șase cerințe. Printre acestea au fost găsirea unor sinonime, explicarea rolul cratimei sau scoaterea unor idei din text.

În partea B a primului subiect, cei din clasa a VIII-a au avut de redactat o compunere de minim 150 de cuvinte prin care să motiveze apartenența la genul epic al textului dat la prima vedere.

Prima parte a Subiectului II de la Evaluarea Națională 2020 a contat într-un text la prima vedere, ”Viața unui geniu: Traian Vuia, avocatul care nu a renunţat nicio clipă la visul său adevărat – zborul”, de Ionuț Cristian Ungureanu.

ADVERTISEMENT

Pe baza acestuia, elevii au avut de rezolvat șase cerințe. Printre ele: funcția unor cuvinte, timpul verbelor sau formularea unor enunțuri cu unele aspecte din text.

Apoi, partea secundă a constat în alcătuirea unei narațiuni de 150-300 de cuvinte în care elevii să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

ADVERTISEMENT

Evaluarea Națională 2020, un examen deosebit de cele trecute

Cu o zi înainte de startul examenului de Evaluare Națională 2020, Ministerul Educației a anunțat că 172.000 de elevi sunt așteptați în bănci la proba de Limba Română.

Accesul în centrul de examen s-a făcut până la ora 8:30, iar pentru o bună organizare la fiecare școală au fost întocmite grafice, pentru a nu exista aglomerații la centrele de examen.

ADVERTISEMENT

Înainte de a începe examenul propriu-zis, fiecărui elev i s-a măsurat temperatura de către un cadru medical, care a realizat astfel triajul epidemiologic. În eventualitatea în care un elev a avut temperatura mai ridicată de 37,3, acesta a mai fost testat de încă trei ori, la un interval de 2-5 minute.

Dacă nici după a treia măsurare temperatura nu a scăzut, acesta a fost trimis acasă și anunțați părinții şi medicul de familie.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT