Hotnews

Cum se roagă MORŢII pentru noi. Începe Săptămâna Albă!

Duminică este Lăsata secului de carne. Săptămâna viitoare, ultima dinaintea postului propriu-zis, se mai pot mânca doar ouă, lactate şi peşte. Inclusiv Miercuri şi Vineri. În popor i se mai...
14.02.2015 | 11:31
Cum se roagă MORŢII pentru noi. Începe Săptămâna Albă!

Duminică este Lăsata secului de carne. Săptămâna viitoare, ultima dinaintea postului propriu-zis, se mai pot mânca doar ouă, lactate şi peşte. Inclusiv Miercuri şi Vineri. În popor i se mai spune şi Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.

Este o perioadă de pregătire, ca o încălzire pentru postul lung şi greu care se apropie. Dar, aşa cum atleţii nu îşi încălzesc doar trupurile, ci se pregătesc şi mental pentru întrecere, la fel şi creştinii (care ar trebui să fie „atleţi ai lui Dumnezeu”) au nevoie de o „încălzire” duhovnicească. Miercurea aceasta se rosteşte pentru prima dată Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul. Ea se spune în fiecare zi până în miercurea din Săptămâna Mare. Este una dintre cele mai simple, dar şi intense rugăciuni ale Ortodoxiei. O reproducem aici:

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie!

Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-l mie slugii Tale!

Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi să văd greşelile mele şi să nu-l osândesc pe fratele meu! Amin.”

Sâmbătă se face pomenirea morţilor şi este numită în popor „Moşii de iarnă”. De ce moşi? Pentru că în această zi ne rugăm pentru toţi cei din familiile noastre, moşi, strămoşi, părinţi, fii, care s-au mutat la cele veşnice. Creştinul crede că ei „nu au trecut în nefiinţă”, aşa cum spune o expresie atee, ci încă trăiesc într-o altă formă decât cea cu care noi suntem obişnuiţi pe pământ.

Aşa cum copiii se roagă pentru părinţii şi bunicii lor, în timpul vieţii acestora, ca Dumnezeu să le dea sănătate şi să-i păzească, cu atât mai mult au ei datoria să se roage pentru cei care au răposat, ca Dumnezeu să aibă grijă de ei, să îi ierte, să nu îi pedepsească prea aspru pentru păcatele lor.

Chiar şi pentru cei ajunşi în Iad există speranţă: rugăciunile noastre şi pomenirea lor la Sfânta Liturghie le pot îmbunătăţi starea, până acolo încât să fie scoşi din Iad şi mutaţi în Rai, în lumina lui Hristos.

Legătura cu cei dragi nu este ruptă de Moarte: la rândul lor, ei continuă să se roage „acolo” pentru noi, aşa cum s-au rugat şi „aici”. Fiind mai aproape de Dumnezeu şi scăpaţi de ispitele şi barierele trupului, rugăciunile lor sunt chiar mai puternice. Rugăciunea este punte între Lumea aceasta şi Lumea de Dincolo.

Sursă: www.evz.ro

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri