News

Cum se schimbă admiterea la facultate! Mediile din liceu, criteriu posibil de intrare

09.05.2020 | 11:06
Admiterea la facultate se schimbă în acest an. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Se schimbă admiterea la facultate pentru anul în curs, un an în care pandemia de coronavirus a dat totul peste cap, inclusiv educația și examenele elevilor.

Cum se schimbă admiterea la facultate!

Edupedu.ro scrie că pentru calculul mediei de admitere la facultate ar putea fi luate în considerare mediile din liceu sau alte „criterii specifice” care pot fi decise de universități.

ADVERTISEMENT

De altfel, acest lucru este stipulat chiar în Ordinul de ministru 4.205 din 6 mai 2020 publicat în Monitorul Oficial la finele acestei săptămâni.

Mediile din liceu, criteriu posibil de intrare

Trebuie specificat că până acum regulile erau destul de clare. Acestea prevedeau că doar notele de la probele date la BAC sau media Bacalaureatului pot fi incluse în calculul mediei generale de admitere.

ADVERTISEMENT

Acum media sau notele de la Bacalaureat devin opționale în calculul mediei de admitere, potrivit ultimei modificării adusă de Monica Anisie.

Ordinul pentru modificarea și completarea metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, master și doctorat modifică un Ordin din 2016 pe baza căruia universitățile pot să își stabilească propriile criterii de admitere.

ADVERTISEMENT

”La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licență, în baza autonomiei universitare, pot fi luate în considerare media de la discipline din anii de studii liceale, notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat sau alte criterii specifice, conform metodologiei proprii a instituției de învățământ superior”, se arată în ordin

„La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat şi media de la bacalaureat conform metodologiei proprii”, se arăta în prevederea inițială

ADVERTISEMENT

”Organizarea concursului de admitere pentru fiecare ciclu de studii universitare se poate desfășura și online, instituțiile de învățământ superior având obligația să-și prevadă în metodologia proprie și această modalitate de admitere”, se mai arată în documentul citat.

Un alt detaliu important este acela că dispar copiile legalizate din dosarele de admitere, iar documentele pot fi încărcate online.

”Din componența dosarului de concurs, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, se elimină cerința de depunere a copiilor legalizate ale documentelor, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către persoana/persoanele care are/au atribuții desemnate în acest sens. 

Prin excepție, pentru constituirea dosarului de concurs aferent anului universitar 2020 – 2021 se poate realiza înscrierea online prin încărcarea documentelor de către candidați cu asumarea responsabilității de către aceștia cu privire la autenticitatea și corespondența dintre documentele digitale scanate și cele originale”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: