News

Cum se schimbă legea plafonării prețurilor la energie. Aceștia sunt românii care vor plăti cele mai mici facturi

Legea plafonării prețurilor la energie va suferi schimbări importante. O serie de amendamente au fost depuse la OUG. Care sunt românii care vor plăti cele mai mici facturi.
28.09.2022 | 12:10
Cum se schimba legea plafonarii preturilor la energie Acestia sunt romanii care vor plati cele mai mici facturi
Românii care vor plăti cele mai mici facturi la energie. Cum se schimbă legea plafonării prețurilor. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marți, senatorii au venit cu numeroase amendamente la Ordonanța de urgență pe energie adoptată recent de Guvern.

Românii care vor plăti cele mai mici facturi la energie. Cum se schimbă legea plafonării prețurilor

Cele mai importante modificări se referă la legea plafonării prețurilor la energie. În urma mai multor amendamente depuse și avizate pozitiv, se diferențiază categorii de români care vor achita prețuri diferite pentru consum.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Asociației Energia Inteligentă prezintă mai multe combinații posibile de prețuri care se vor regăsi pe facturile consumatorilor casnici de energie electrică.

Categoriile de români care vor plăti lunar 0,68 lei pe kWh, adică tariful minim care există pe piață, indiferent de consum, sunt următoarele:

ADVERTISEMENT

Familiile cu cel puțin 3 copii. Condiția e ca aceștia să urmeze o formă de învățământ. Indiferent cât consumă, o astfel de familie plătește prețul de 0,68 lei/kWh la toate punctele de consum.

Consumatorul care folosește aparate medicale. Pe baza unei declarații pe proprie răspundere, și acești români, indiferent cât consumă, achită prețul de 0,68 lei/kWh.

ADVERTISEMENT

Prețul de 0,68 lei/kWh va mai fi achitat și de următoarele categorii de persoane

Cetățenii care au consumat în anul 2021 în medie peste 301 kWh, și consumă lunar anul acesta sub 100 kWh, plătesc prețul de 0,68 lei/kWh, respectiv o factură lunară în jur de 68 lei.

Apoi, locuințele unde s-a consumat în anul 2021 în medie sub 100 kWh, și consumă lunar anul acesta peste 350 kWh, plătesc prețul de 0,68 lei/kWh, respectiv o factură lunară de aproximativ 238 lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei care au consumat în anul 2021 în medie sub 100 kWh, și consumă lunar anul acesta sub 100 kWh, achită prețul de 0,68 lei/kWh, respectiv o factură lunară de circa 68 lei.

Tot circa 68 de lei scoate din buzunarul și cetățeanul care a consumat în anul 2021 în medie sub 300 kWh, și consumă lunar anul acesta sub 100 kWh. Și aici, tariful este tot de 0,68 lei/kWh.

Tariful plafonat de 0,68 lei/kWh rămâne și pentru românii care au consumat în anul 2021 în medie sub 100 kWh, și consumă lunar anul acesta sub 300 kWh. Factura lunară în acest caz este în jur de 200 de lei.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, este de părere că prevederile vor fi greu de pus în practică.

Acesta avertizează că ”probabil că se vor mai emite facturi doar peste 5-6 luni, atunci când poți să finalizezi astfel de aplicații informatice care să facă facturi după aceste algoritme. Adică consumatorii să se aștepte să mai primească facturi la primăvară cu valori care reunesc 7-8 luni de consum și asta din cauza unor prevederi absolut halucinante”.

ADVERTISEMENT