News

Cum se schimbă pensiile, după noua lege. Ce avantaje vor avea pensionarii, din 2021

06.07.2019 | 17:55
Cum se schimba pensiile dupa noua lege Ce avantaje vor avea pensionarii din 2021

FANATIK îți prezintă cum se schimbă pensiile, după noua lege, una care va coține o modificare cu adevărat importantă. Aceasta trebuie să se aplice din toamna lui 2021. Astfel, formula de calcul pentru aflarea cuantumului pensiei va fi schimbată prin introducerea unui nou element. Punctul de referință, căci despre el vorbim va da peste cap întregul calcul. De remarcat că valoarea stabilită pentru acesta este de 75 de lei.

Cum se schimbă pensiile, după noua lege

Trebuie știut că acest punct de referință va reprezenta practic raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv 25.  În acest moment, valoarea punctului de pensie este de 1.100 de lei. Proiectul de lege indică faptul că acesta va ajunge la 1.265 de lei la 1 septembrie 2019, apoi la 1.775 de lei la 1 septembrie 2020 şi, în cele din urmă, la 1.875 de lei la 1 septembrie 2021.

Abia din anul 2022, punctul de referinţă se va indexa în fiecare an cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Vă reamintim că în prezent cuantumul pensiei se calculează prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, conform Legii nr. 263/2010. În noul proiect de lege, formula de calcul este una mult diferită.

Cum se schimbă pensiile, după noua lege. Pensie
Punctul de referință se schimnă în noua lege a pensiilor. Sursa foto – facebook

Ce avantaje vor avea pensionarii, din 2021

„Numărul total de puncte realizate de asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, se arată într-un comunicat.

În ceea ce priveşte contribuţia la fondul privat de pensie aceasta va rămâne la fel ca în actuala lege şi nu va aduce nicio surpriyă şi mai ales nicio modificare importantă pentru cei care au optat pentru un asemenea sistem.