News

Cum se scoate o căpușă? Ce trebuie să facem dacă am fost mușcați? Indicațiile lui Virgil Musta

Cum se scoate o căpușă? Ce trebuie să facem dacă am fost mușcați? Răspunsurile medicului Virgil Musta.
08.06.2021 | 09:48
Cum se scoate o capusa Ce trebuie sa facem daca am fost muscati Indicatiile lui Virgil Musta
Cum se scoate o căpușă? Ce trebuie să facem dacă am fost mușcați? Indicațiile lui Virgil Musta. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sezonul cald a debutat deja în România și, odată cu el, a început și cel al căpușelor. Oricine poate avea de a face cu aceste insecte extrem de periculoase, astfel că medicii vin cu sfaturi utile.

Cunoscutul doctor Virgil Musta ne spune cum se scoate o căpușă și ce trebuie să facem dacă vedem că am fost mușcați.

ADVERTISEMENT

Cum se scoate o căpușă? Sfaturile medicului Virgil Musta

Fie că vorbim de o relaxare în parc alături de familie și prieteni sau de munca în gospodărie, riscul de a ne întâlni cu o căpușă crește în acest sezon.

Doctorul Virgil Musta ne explică cum să facem diferența dintre o rană banală sau o mușcătură a acestei insecte.

ADVERTISEMENT

”Căpușa este o denivelare la nivelul tegumentului care seamănă cu un mic păianjen. De fapt, se vede o mică pată neagră denivelată. De aceea, este foarte important ca în fiecare seară, după ce am frecventat o zonă cu iarbă sau de agrement, să facem un duș și atunci să ne căutăm de aceste căpușe care pot fi prinse de tegumentul nostru.

Pentru că dacă ele stau mai puțin de 24 de ore, nu apucă să elimine agenții patogeni cu care pot fi încărcate. Pot fi încărcate cu bacterii, cu paraziți, cu virusuri, producând boli destul de grave”, spune medicul timișorean la Digi24.

ADVERTISEMENT

Apoi, Dr. Musta ne explică, pas cu pas, cum trebuie să procedăm dacă observăm că avem o căpușă pe zona corpului nostru.

Așadar, și acasă putem să scoatem căpușa de sub piele, însă e nevoie de o atenție sporită și de respectarea cu strictețe a unor norme.

ADVERTISEMENT

”Putem și noi să o scoatem, acasă. Nu e foarte greu de scos – se îmbibă un tifon în alcool, se ține 3-4 minute deasupra căpușei, ca să se relaxeze acele picioare cu care se fixează, după care se extrage ușor căpușă urmărindu-se dacă a mai rămas sau nu capul”, spune medicul.

Ce trebuie să facem dacă nu putem scoate tot corpul căpușei de sub piele

Mare atenție după întregul proces de extragere. În cazul în care vedem că nu am putut elimina tot corpul căpușei de sub piele, e important să ne prezentăm la medic.

”Dacă a mai rămas capul este recomandat ca a doua zi să te prezinți la un serviciu chirurgical care să-ți extragă și această parte a căpușei”, ne sfătuiește același Virgil Musta.

Care este riscul să luăm boala Lyme?

Medicul din Timișoara ne spune că, din fericire, doar o parte dintre căpușe sunt infectate cu boala Lyme, extrem de periculoasă.

”Doar o parte din căpușe sunt parazitate sau infectate de această bacterie care, de cele mai multe ori, chiar dacă nu ai scos căpușa în timp util, în primele 24 până la 72 de ore și căpușa este infectată, boala se auto-limitează.

Organismul are mecanisme de a o limită. În peste 80% dintre cazuri, dacă sunt tratate sau se administrează tratamentul preventiv imediat după ce a fost descoperită căpușa, această boală nu se dezvoltă”, spune doctorul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT