Limba română are multe cuvinte ”capcană” care îi pun în dificultate pe vorbitori. Deși pe unele dintre ele le folosesc zilnic, puțini sunt cei care cunosc forma lor corectă. Tocmai de aceea, ”corijent” și ”corigent” le dau multora bătăi de cap.
În fiecare zi, limba română le demonstrează tuturor că nu este deloc o limbă ușoară. Există mulți termeni care îi pun în dificultate chiar și pe cei mai pricepuți vorbitori.
Mari bătăi de cap le dau tuturor și formele ”corijent” și ”corigent”. Termenul face parte din câmpul lexical al școlii, însă, puțini știu care formă este acceptată și recunoscută de DOOM și DEX ca fiind cea corectă.
Potrivit DEX, termenul este folosit pentru a descrie un elev care nu a reușit să promoveze una sau mai multe materii. Originea acestui cuvântul provine din limba latină, de la corrigent/ corrigentis.
Ca de obicei, atunci când vine vorba de forma corectă a unui cuvânt, răspunsul în găsim în DOOM. Până acum, doar o formă era acceptată și anume, forma ”corigent”.
Cu timpul, datorită faptului că și forma ”corijent” a început să fie din ce în ce mai folosită în vorbirea uzuală, DOOM acceptă acum ambele forme ca fiind corecte.
Derivate din cele două forme sunt și substantivele corijent, corigent, corigență și corijență. Similar situației anterioare, DOOM le acceptă pe toate patru ca fiind corecte, ceea ce înseamnă că nu trebuie să îți faci griji.
”Corijent” și ”corigent” nu sunt singurele cuvinte care ridică multe semne de întrebare vorbitorilor de limba română. Uneori, fără să știe, multe persoane fac anumite greșeli în vorbire. Dacă nu sunt corectate la timp, vor ajunge să creadă că varianta greșită este, de fapt, cea corectă.
O astfel de situație este întâlnită cel mai des în cazul verbului a vrea. Mulți vorbitori de limba română folosesc ”vroiam” și ”voiam”, însă, unica variantă acceptată ca fiind corectă este ”voiam”.
La fel de multe confuzii creează și formele ”serviciu” și ”servici”. Potrivit DOOM, indiferent că ne referim la un loc de muncă sau la acțiunea de a servi, singura formă corectă este ”serviciu”.