Profesorii de limba și literatura română ne învață cum se scrie corect: de asemenea sau deasemenea. Greșeala este una foarte des întâlnită, cu toate că este vorba de o construcție gramaticală extrem de simplă.
Specialiștii din domeniul lingvistic dezvăluie care este, de fapt, forma cea bună legat de anumite cuvinte din limba română. Una dintre cele mai frecvente erori făcute de cetățenii români este legată de o construcție gramaticală.
Foarte multe persoane nu cunosc care este varianta corectă: de asemenea sau deasemenea. Ei bine, experții spun că această locuțiune adverbială este întâlnită, mai ales în scris, destul de des atât legat, cât și separat.
Cu toate aceasta există o singură formă acceptată. Aceasta este „de asemenea”, care are sensul de tot așa, în același fel, deopotrivă. În cazul în care locuţiunea este rostită în tempo rapid, atunci se evidenţiază în scris prin folosirea cratimei: de-asemenea.
În plus, locuțiunea adverbială reprezintă un grup de cuvinte cu înțeles unitar. Din punct de vedere gramatical, aceasta are, de fapt, valoarea unui adverb. Totodată, este folosită deseori drept conector între mai multe idei.
Mai mult decât atât, profesorii spun că se desparte prin virgulă de restul enunțului, putând fi localizată la la începutul enunțului, la interior sau la sfârșitul unei propoziții. Un exemplu în acest sens este: Acest lucru este valabil și pentru mine, de asemenea.
Așadar, greșeala pe care o fac frecvent oamenii este deasemenea. Eroarea se produce atunci când persoanele vorbesc repede sau fac confuzia cu alte adverbe care se scriu legat, cum ar fi deodată, demult sau deoparte. Aceasta este forma greșită, acest cuvânt nefăcând parte din limba română.
Deasemenea nu este singura greșeală pe care o fac oamenii în vorbire sau în scris. Printre greșelile cele mai întâlnite se numai numără și decât, care se scrie într-un singur cuvânt dacă este folosit ca adverb şi exprimă o comparaţie.
În plus, decât este și conjuncție în situația: Mai mult se joacă decât învaţă. Pe de altă parte, de cât se scrie separat în momentul în care reprezintă o prepozitie + pronume/ adjectiv pronominal. Spre exemplu: „De cât timp ai nevoie să înveţi lecţia?”.
Defel se scrie de fiecare dată într-un singur cuvânt atunci când este un adverb, cu sensul „deloc”. Un exemplu concret în acest sens este: „Nu mănâncă legume defel”. Deoparte este un adverb care se scrie legat când are sensul de „izolat”.