Limba română nu este una grea, însă le poate da dureri de cap interlocutorilor. Specialiștii explică cum se spune corect: chitare sau chitări. Care este, în realitate, versiunea cea bună? Greșeala pe care o fac milioane de români poate fi remediată destul de ușor.
Pluralul cuvintelor din limba română reprezintă una dintre caracteristicile esențiale ale gramaticii noastre. Profesorii de limba și literatura română îi învață pe elevi că există reguli variate și uneori excepții.
În plus, pluralul substantivelor variază în funcție de gen și terminația formei de singular. Acesta este unul dintre motivele pentru care apar dificultăți în vorbire. Una dintre marile greșeli are legătură cu un instrument muzical.
Care este, de fapt, varianta corectă: chitare sau chitări? Puțini români știu răspunsul cel bun la această întrebare pentru că este una dintre erorile la care recurg milioane de persoane. Ei bine, explicația este una relativ simplă.
Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, prin cea mai recentă ediție a sa, arată că forma bună este chitare. Așadar, este foarte important să eviți să folosești chitări atunci când ai o discuție sau în scris.
Conform doom.lingv.ro, chitară este un substantiv feminim, cu forma articulată chitarei. În concluzie, pluralul este chitare. Pe de altă parte, când vine vorba de pluralul de la vioară, varianta corectă este viori, nicidecum vioare.
Cu siguranță, ai căutat la un moment dat care este varianta corectă a unui cuvânt, dar știi care este cel mai lung termen din limba română? Specialiștii susțin că se clasează pe locul al treilea în topul celor mai mari cuvinte din Europa. În plus, este extrem de greu de pronunțat.
Concret, este vorba de pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză. Cuvântul înseamnă o boală la plămâni, care este provocată de inhalarea prafului de siciliu vulcanic.
Cercetătorii mai arată că limba română e singura limbă europeană în care oamenii pot construi o propoziție completă de 8 cuvinte, în care să fie doar vocale, dar fără nicio consoană. Spre exemplu: „Oaia aia e a ei, eu o iau”.