Vinul face parte dintr-un adevărat ritual. Multe persoane acordă atenție soiului sau anului în care este produs, fără să știe un alt detaliu important. Și anume, cum se ține corect paharul de vin.
Vinul se numără printre cele mai consumate băuturi alcoolice. Indiferent de felul său, acesta este perfect de savurat la o întâlnire cu prietenii sau la o cină romantică. Vinul completează de minune multe feluri de mâncare, iar o parte importantă a etichetei sale ține de modul în care acesta se consumă.
Cu toții știm că există pahare speciale pentru vin, însă, mai important este cum se folosesc acestea. Puțini consumatori de vin știu cum se ține corect un pahar de vin și de nu este recomandat să pui mâna pe cupa lui.
De obicei, multe persoane ridică paharul de vin, ținându-l de cupă. Aparent, acesta poate părea un gest banal, dar somelierii susțin că este un obicei care afectează experiența gustative și poate pune în pericol sănătatea.
Nu multă lume știe, dar vinul este o băutură sensibilă la temperatură, motiv pentru care se bea doar din anumite pahare, create special pentru a-i păstra aroma. Dacă tu obișnuiești să pui mâna pe cupă, nu vei face decât să crești temperatura vinul și astfel, îi vei altera gustul.
Potrivit Wine & Spirit Education Trust, vinul se degustă la anumite temperaturi, care sunt influențate de tipul său. De exemplu, dacă optezi pentru un vin roșu, cele mai bune temperaturi sunt cele cuprinse între 15-18 grade Celsius. Dacă vrei să bei vin alb, ideal al fi să îl consumi între 7-13 grade Celsius.
Potrivit specialiștilor, punerea mâinii pe cupa paharului de vin implică și riscuri legate de igienă. În momentul în care vei vrea să bei vin, este foarte posibil să atingi cu buzele zona pe care ai ținut mâinile.
Mâinile sunt purtătoare de virusuri, dar și principala cale prin care se transmit anumite boli. Cele mai întâlnite bacterii în astfel de cazuri sunt Salmonella, Norovirus și virusul gripal. Potrivit unor studii, virusuri precum SARS-CoV-2 rezistă pe sticlele de vin până la 28 de zile.
Dincolo de aspectele legate de igienă și sănătate, ținerea corectă a paharului de vin spune multe despre tine și despre eticheta ta. Somelierii recomandă să ții paharul de vin de picior sau bază, însă, niciodată de cupă. Pentru a elibera aromele, poți să agiți ușor vinul din bază.