Postul negru este ținut de multe persoane, mai ales atunci când sunt sărbători importante. Unii aleg să-l țină pentru purificarea organismului, ceea ce poate avea beneficii pentru sănătate. Nu toată lumea ar trebui, totuși, să țină acest tip de post, care e foarte strict.
Multor persoane le este greu să țină post negru, chiar dacă este o practică ce poate aduce beneficii pentru organism. Acest tip de post reprezintă o adevărată provocare, întrucât presupune abținerea de la mâncare și de la orice băutură.
Această practică este întâlnită în mai multe culturi și religii. Are o semnificație spirituală importantă, cum ar fi purificare și apropiere de divinitate, dar și pocăință.
Prin post negru, atenția individului este concentrată asupra nevoilor spirituale. Mulți țin acest tip de post pentru o zi, în general, și înainte de marile sărbători.
Cu toate că postul negru implică și abținerea de la băuturi, cei care nu pot rezista pot să bea doar apă. Nu doar renunțarea la alimente și băuturi este importantă.
Cei care țin post negru renunță la nevoile fizice, nu trebuie să aibă parte de conflicte și e necesar să se concentreze pe purificarea spirituală. Postul include abținere inclusiv de la gândurile negative.
Totodată, generozitatea față de persoanele nevoiașe, cărora le poți oferi alimente, reprezintă un aspect important atunci când vine vorba de postul negru.
Postul negru începe de la ora 18:00 din ziua precedentă și trebuie ținut până la miezul nopții. În cazul în care este prea greu, atunci îl poți ține până la apusul soarelui, potrivit peroz.ro.
În creștinism, postul negru se practică mai ales în Vinerea Mare, iar în alte religii se ține pentru alte perioade de sărbătoare. Deși te poate ajuta la purificare, este destul de greu de ținut, date fiind restricțiile alimentare.
Un lucru care poate fi de ajutor atunci când ții post negru este să te pregătești cu câteva zile înainte. De exemplu, poți reduce gradual cantitatea de alimente astfel încât organismul să se poată adapta.
Hidratarea reprezintă, în același timp, un lucru important. Odihna este recomandată, iar efortul fizic intens trebuie evitat. Și după ce termini postul negru, trebuie să consumi treptat alimente, nu o cantitate mare deodată.
Durata pentru postul negru poate varia de la câteva ore la câteva zile. Acest lucru depinde de tradiții și de obiective personale, dar mai ales de starea de sănătate.
Medicii recomandă să ascultăm de semnalele corpului și să nu ținem post mai mult decât putem. Dacă apar diverse simptome, precum amețeli, dureri de cap severe sau slăbiciune excesivă, postul trebuie întrerupt imediat și e bine să sfatul unui medic.
Persoanele care au probleme de sănătate, copiii și vârstnicii, femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să țină post negru.
Dacă poți ține postul negru, acesta are câteva beneficii importante pentru sănătate. Abținerea de la alimente poate contribui la eliminarea toxinelor din acumulate, purificând întregul organism. Celulele se pot regenera, lucru care contribuie la prevenirea îmbătrânirii premature, informează Healthline.
În cazul celor care țin post negru, se poate produce o pierdere rapidă în greutate. Dieta echilibrată și exercițiile fizice practicate în mod regulat sunt recomandate pentru a ține greutatea sub control.
Postul negru poate induce și o stare de claritate mintală. Mai mult, poate contribui la îmbunătățirea memoriei și concentrării, dar și a atenției. Poate oferi o stare de calm și de relaxare și poate reduce stresul.
Riscurile nu sunt excluse atunci când ții post negru, chiar dacă nu te confrunți neapărat cu probleme de sănătate. Cel mai întâlnit este foamea, mai ales dacă este evitată și apa în post.
Oboseala și senzația de epuizare, precum și durerile de cap cauzate de renunțarea la cafea, alimente și carbohidrați, reprezintă alte efecte ale postului negru.
Atunci când continui să ții post negru mai mult timp, pot apărea și alte simptome, precum deshidratarea, problemele urinare și renale, precum infecții urinare și pietre la rinichi, dar și carențe nutriționale.
Din cauza deshidratării și a hipoglicemiei, se poate ajunge la leșin. Există și riscul de a dezvolta tulburări alimentare, întrucât unele persoane au tendința de a mânca compulsiv după ce se termină postul.