Cum se va calcula salariul minim după 1 iulie 2024? Iată o întrebare aflată pe buzele a peste un milion de cetățeni din România. Un anunț al Ministerului Finanțelor vine să clarifice situația.
În urmă cu câteva săptămâni, Guvernul a adoptat o hotărâre conform căreia salariul minim brut pe țară se majorează începând cu data de 1 iulie 2024 la 3.700 lei/lună, față de 3.300 lei/lună în vigoare până la 30 iunie 2024. Teoretic, asta ar duce salariul net de la 2.073 la 2.363 de lei.
Cu toate acestea, guvernanții au menținut la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda beneficii pentru angajați. Sindicaliștii au avertizat că, dacă pragul rămâne la acest nivel, salariile unor angajați ar putea scădea sau angajatorii ar putea renunța la unele beneficii acordate angajaților.
În acest context extrem de complicat și de paradoxal, care risca să aducă scăderi de salarii, Ministerul Finanțelor a găsit o soluție. Forul condus de Marcel Boloș a anunțat cum se va calcula salariul minim după 1 iulie.
Astfel, factorii de decizie din zona de finanțe vor modifica legea astfel încât bonurile de masă să nu fie luate în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 de lei pentru acordarea sumei de 300 de lei neimpozabili, cel puțin până la finalul acestui an.
”Pentru acordarea facilității fiscale referitoare la neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei/lună se propune ajustarea plafonului lunar de 4.000 lei, reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor, în sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024” au precizat reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Vineri, 28 iunie 2024, la Palatul Victoria va avea o ședință de Guvern. Rămâne de văzut cum vor proceda guvernanții. Ceea ce e cert e faptul că o decizie trebuie luată acum. În caz contrar, salariații vor avea de suferit de la 1 iulie 2024.
Sindicaliștii spun că, dacă decidenții nu găsesc o soluție, se va ajunge în situaţia în care majoritatea celor 1,8 milioane de salariaţi plătiţi cu salariul minim să ajungă să aibă veniturile nete reduse.
”Odată cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost crescută de la 200 la 300 de lei şi suma deductibilă, pentru care angajatorul nu plăteşte taxe şi contribuţii sociale.
Pentru a beneficia de această sumă neimpozabilă, legislaţia actuală prevede ca venitul brut realizat din salarii şi beneficii asimilate salariilor să nu depăşească pragul de 4.000 de lei. Printre aceste beneficii de care nu mai rămâne foarte mult loc fără o actualizare a plafonului se numără şi tichetele de masă”, au transmis, marţi, reprezentanţii Cartel ALFA, conform Știrile ProTV.