News

Cum se va circula cu trenul și cu metroul în perioada stării de alertă. Ordinul ministrului Transporturilor

16.05.2020 | 19:27
Cum se va circula cu trenul si cu metroul in perioada starii de alerta Ordinul ministrului Transporturilor
ADVERTISEMENT

Monitorul Oficial a publicat, sâmbătă, ordinul comun al miniștrilor Transporturilor și Sănătății care precizează normele de siguranță care vor trebui respectate de operatorii din domeniul transporturilor. Aceștia vor trebui să ia măsuri de asigurare a distanțării sociale a călătorilor și să  vegheze ca aceștia să poarte măști de protecție atât în mijloacele de transport, cât și în gări, autogări, aeroporturi sau stații de metrou.

Pe peroane vor avea acces doar persoanele cu bilet

Nimeni nu se va putea urca în trenuri fără să  poarte mască de protecție, iar garniturile de tren vor fi dezinfectate înainte de fiecare călătorie. Conductorilor de tren li se interzice să atingă biletele călătorilor, aceștia fiind datori doar să arate legitimațiile de călătorie.

ADVERTISEMENT

Este permisă utilizarea vagoanelor mixte salon/bar, fără a presta serviciul alimentar în zona barului”, se arată în ordinul de ministru.

În gări va fi obligatorie instalarea de aparate cu dezinfectant, iar zonele de preluare a călătorilor (parcări, stații de taxi) vor trebui să fie amplasate astfel să nu se creeze aglomerări. În gările cu mai multe căi de acces se vor amenaja direcții unice fie de intrare, fie de ieșire.

ADVERTISEMENT

La casele de bilete se va aplica principiul un ghișeu închis, unul deschis, în cazurile în care nu se poate asigura altfel distanțarea socială de 1,5 metri. Zonele intens circulate vor trebui dezinfectate odată la patru ore.

Pe peroane vor avea voie doar persoanele care au bilete, fiind totuși permis accesul însoțitorilor persoanelor care au nevoie de ajutor la transportul bagajelor și urcarea în tren. Pentru cei care așteaptă călătorii în gară, se va amenaja o secțiune specială pe peron, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, călătorii vor fi așteptați în exteriorul gării.

ADVERTISEMENT

Locurile permise pentru călătorii de la metrou vor fi marcate cu verde

Metrorex va trebui să amplaseze stickere de avertizare privind distanța socială atât la intrarea în metrou, cât și la casele de bilete sau automatele cu cartele de călătorie.

Ministerul Transporturilor a stabilit și graficul de circulație a garniturilor de metrou. Astfel, pentru magistralele 1 (Dristor 2 – Pantelimon) și 3 (Preciziei – Anghel Saligny) ”32 de trenuri vor circula în perioadele de vârf de trafic la un interval minim de 6 minute, iar pe distanța comună a celor două magistrale, Nicolae Grigorescu – Eroilor, se va asigura un  interval de minim 2-3 minute”.

ADVERTISEMENT

Pentru magistrala 2, Pipera – Dimitrie Leonida, 21 de garnituri de tren vor asigura o cadență de 2-3 minute în perioada de vârf.

Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare, cât și pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța minimă între pasageri”, se mai arată în ordin.

ADVERTISEMENT
Tags: