News

Cum se va circula în UE după vaccinare! Concediile din vară ar putea fi condiționate de pașaport COVID-19

15.01.2021 | 17:19
Cum se va circula in UE dupa vaccinare Concediile din vara ar putea fi conditionate de pasaport COVID19
Pașaportul COVID-19 ar putea să asigure libera circulație. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum se va circula în Uniunea Europeană după vaccinare! Concret, există în acest moment mai multe posibilități după care românii ar putea să-și orienteze concediul de vară. În 2019, aproape 4 milioane de conaționali au ales să plece peste granițe.

Grecia a rămas preferata românilor chiar și pe timp de pandemie. Câteva zeci de mii de persoane și-au luat inima în dinți și au mers pe litoralul elen în ciuda unei perioade nu tocmai ușoară. Au făcut-o neapărat cu un test PCR pe care l-au prezentat în vamă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Bulgaria și Italia au fost căutate și ar putea rămâne în top și pentru 2021. Tot într-un clasament al preferințelor se află și all inclusive-ul turcesc, dar și cel egiptean sau tunisian.

Cum se va circula în UE după campania de vaccinare!

Agențiile de turism spun că românii și-au arătat chiar și în plină pandemie de coronavirus dorința de a pleca în străinătate. Au făcut-o într-un număr uriaș chiar și în iarnă când au luat cu asalt destinațiile exotice. În Maldive și Zanzibar au ajuns mii de conaționali.

ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare ar putea da startul unei noi veri interesante pentru turism. Mai ales că, deși nu s-a decis încă nimic oficial sunt deja personaje importante care ar pleda pentru un pașaport.

Sursa foto – hepta.ro

Chiar Ursula von der Leyen, președintele al Comisiei Europene a pledat pentru recunoașterea dovezilor de vaccinare împotriva COVID-19, între toate statele membre.

ADVERTISEMENT

Aceasta a declarat într-un interviu acordat în Portugalia că tema dovezilor, numite și certificate de vaccinare, trebuie discutată, fără doar și poate, la nivelul Uniunii.

Premierul Greciei, primul care a solicitat pașaport COVID-19

Într-un fel sau altul, președintele CE nu a făcut altceva decât să accepte astfel propunerea premierului Greciei, de a elabora reguli mai lejere de circulație în scop turistic pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT

Vă reamintim că șeful Executivului de la Atena, Kyriakos Mitsotakis a explicat că nu urmărește condiționarea intrării în Grecia de vaccinare, însă crede că cei care s-au imunizat ar trebui să aibă un tratament preferential. Acesta a trimis chiar și o scrisoare în acest scop.

Sursa foto – Fanatik

Cu toate acestea, premierul spune că, deocamdată, Grecia “nu va face vaccinarea obligatorie și nici nu va fi vaccinarea o condiție prealabilă pentru călătorie”.

De altfel, la summit-ul UE, un summit care va avea loc prin videoconferință și care este programat pentru 21 ianuarie se speră să se discute problema, pentru „restabilirea mobilității pe scară globală, care este fundamentul pentru restabilirea activității economice la nivelurile anterioare crizei.”

Cum se poziționează România în tema pașaportului COVID-19

Interesant este că la scrisoare trimisă către șefii Uniunii Europene, Mitsotakis a atașat un proiect de certificat creat de autoritățile elene, care ar putea servi drept punct de plecare pentru o discuție cu privire la o astfel de inițiativă.

În cele din urmă, deși inițial s-au ferit să recunoască documentul trimis de grec, liderii UE au admis că vor discuta propunerea elenului, la următorul Consiliu European. Au făcut-o prin vocea purtătorului de cuvânt al Comisiei, Stefan de Keersmaecker.

Sursa foto – hepta.ro

Mai mult de atât, chiar și în România au început să existe anumite semne de întrebare. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu nu a ezitat o clipă și a avertizat că vor fi state care vor condiționa primirea pe teritoriul lor de certificarea vaccinării împotriva COVID-19.

Interesant este că mai multe voci, inclusiv cea a președintelui Klaus Iohannis, cred că s-ar crea un cadru de discriminare între cetățeni dacă ar exista un asemenea pașaport.

Legile UE, pro pașaport de vaccinare

Cu toate acestea, la nivelul UE există Directiva 38 din 2004 privind dreptul la libera circulație și dreptul de ședere în UE. Una dintre excepții când poți impune restricții, este tocmai sănătatea publică. Mai mult de atât, articolul 29 spune clar că sunt boli care justifică măsuri de restricționare a liberei circulații, boli cu potențial pandemic, așa cum sunt definite de OMS, boli infecțioase contagioase.

Potrivit legilor UE, statele membre au și posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulații și a dreptului de ședere când trebuie să protejeze sănătatea publică.

ADVERTISEMENT