News

Cum se va deplasa norul toxic de fum degajat de explozia de la Rafinăria Petromidia. Anunțul ANM

ANM a emis un comunicat în care informează cum se va deplasa norul toxic de fum degajat de explozia de la Rafinăria Petromidia.
02.07.2021 | 16:09
Cum se va deplasa norul toxic de fum degajat de explozia de la Rafinaria Petromidia Anuntul ANM
Cum se va deplasa norul toxic de fum degajat de explozia de la Rafinăria Petromidia. Anunțul ANM. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Explozia puternică produsă vineri după prânz la Rafinăria Midia a provocat degajări de fum intense în Năvodari și în zonele din apropiere.

Dată fiind amploarea evenimentului, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut o analiză a direcție norului toxic emanat de deflagrație.

ADVERTISEMENT

Cum se deplasează norul toxic de la explozia consemnată la Rafinăria Petromidia, conform ANM

Conform meteorologilor, norul toxic de fum rezultat după explozia de la Petromidia se îndreaptă către mare.

ANM mai precizează că, după ora 17:00, în zonă vor fi posibile furtuni, vijelii și grindină.

”La ora 13:00 circulația aerului este relativ slabă în imediata apropiere a solului, iar la înălțimi de pe peste 30…40 m, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15 – 20 km/h, din direcție predominant nord-vestică.

ADVERTISEMENT

Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Petromidia-Năvodari, se apreciază că circulația aerului va continua să fie din sector predominant nord-vestic – vestic, astfel că evoluția norului de fum va fi de ușoară deplasare către est – sud-est (spre mare).

După orele 17:00 – 18:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, respectiv averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, vijelii și grindină”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT

O explozie urmată de un incendiu cu degajări mari de fum s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Bilanțul final al evenimentului anunță un mort și patru persoane rănite. Dintre acestea, două au arsuri și sunt transportate la București.

Autoritățile spun că focul izbucnit după explozie a fost lichidat în totalitate în jurul orei 15:00. La fața locului au acționat detașamente importante de pompieri: peste 50 de persoane din Constanța și alte șase județe.

ADVERTISEMENT

Ministrul Tanczos Barna: ”Impactul asupra mediului poate fi major”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat vineri, după evenimentul de la Năvodari, că impactul exploziei de la Rafinăria Petromidia ”poate fi major” și că la faţa locului există un laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului.

”Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului”, a declarat ministrul într-o conferință de presă susținută vineri la Bistrița.

ADVERTISEMENT
Tags: