News

Cum se va manifesta furtuna Larisa în România. Fenomenul s-a resimțit în vestul Europei și a provocat accidentul în lanț din Ungaria

Furtuna Larisa, care a provocat cel mai mare accident auto din ultimii ani, în Ungaria, are unele efecte și în România, care au început deja să se manifeste.
12.03.2023 | 19:29
Cum se va manifesta furtuna Larisa in Romania Fenomenul sa resimtit in vestul Europei si a provocat accidentul in lant din Ungaria
Furtuna Larisa vine dinspre zona Antlanticului / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Furtuna Larisa, care a afectat deja coasta vestică a Europei, iar în Ungaria a dus la un carambol în care au fost implicate peste 40 de mașini, începe să-și facă simțită prezența și în țara noastră.

Cum se va manifesta în România furtuna Larisa

Specialiștii ANM spun că România va fi ceva mai ferită de manifestările extreme ale acestei furtuni, mai ales că pe măsură ce avansează spre est, aceasta își pierde din intensitate.

ADVERTISEMENT

”Vorbim de o furtună foarte puternică. Ea s-a născut deasupra Oceanului Atlantic, a traversat în ultimele zile Europa de Vest și Europa Centrală, a generat intensificări ale vântului cu viteze și de peste 110km/h în zona Ungariei și Austriei.

Și la noi au fost intensificări ale vântului, doar că România s-a aflat în extremitatea sudică a acestei furtuni. Am fost oarecum mai feriți.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ne așteptăm, la jumătatea săptămânii, la un episod cu precipitații pe fondul unor temperaturi ceva mai scăzute. Este posibil ca aceste precipitații să fie la început în partea de vest a țării, apoi în toată jumătatea de nord a teritoriului și sub formă de lapoviță, iar în zona deluroasă și montană vor fi și ninsori”, a explicat Florinela Georgescu, director ANM, pentru Antena 3.

Furtuna de praf, un fenomen întâlnit destul de des

Marea Britanie, Franța și Belgia sunt printre țările cele mai afectate de furtuna Larisa, care a avut debutul în jurul zilei de 8 martie. În Anglia au fost înregistrate căderi masive de zăpadă și mai multe drumuri au fost blocate.

ADVERTISEMENT

Totuși, incidentul cel mai grav provocat de furtuna Larisa a fost cel de sâmbătă, din Ungaria. Din cauza unui nor de nisip ridicat deasupra autostrăzii M1, peste 40 de autovehicule s-au ciocnit, din care aproape jumătate au luat foc. O persoană a decedat, iar printre răniții grav s-a numărat și un român.

”Asta este cauza norului de praf care s-a ridicat de pe câmpuri în Ungaria, câmpuri probabil proaspăt arate, un pământ foarte uscat, și intensificări ale vântului extrem de puternice.

ADVERTISEMENT

Este o situație care s-a mai întâmplat și în alte primăveri în zona Ungariei, o țară cu un relief plat, dar o situație similară am avut și noi. Ne amintim în luna martie a anului trecut, pe 22 martie, o furtună similară a ridicat praful din Bărăgan și l-a adus până în zona Capitalei”, a mai declarat șefa ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: