News

Cum se va petrece Crăciunul în Europa din cauza restricţiilor. Care este ţara cea mai afectată

01.12.2020 | 18:17
Cum se va petrece Craciunul in Europa din cauza restrictiilor Care este tara cea mai afectata
ADVERTISEMENT

Europa se pregătește să mai relaxeze din restricții pentru a permite celebrarea Crăciunului. Odată cu sfârșitul anului, multe dintre guvernele europene se străduiesc să evite carantinări stricte în timpul sărbătorilor.

În același timp, carantinați de pandemia de COVID-19 în cea mai aglomerată perioadă a anului, cultivatorii de brazi din Grecia speră la un miracol de Crăciun pentru a salva un sezon aproape pierdut.

ADVERTISEMENT

Grecia a prelungit până pe 7 decembrie cea de-a doua carantină națională, impusă de la începutul pandemiei, după creșterea numărului de cazuri.

Europa trage tare să salveze Crăciunul

2020 a fost departe de a fi festiv, dar odată cu sfârșitul anului, multe dintre guvernele europene se străduiesc să evite carantinări stricte în timpul sărbătorilor de Crăciun.

ADVERTISEMENT

Impulsul de a salva sărbătoarea vine în ciuda faptului că alte festivaluri religioase – inclusiv creștine – au fost marcate într-un mod foarte discret în ultimele luni.

Guvernul Marii Britanii a dezvăluit marți planurile de relaxare temporară a restricțiilor impuse din cauza coronavirusului timp de cinci zile, în perioada 23-27 decembrie, permițând ca până la trei gospodării să sărbătorească împreună în „bule de Crăciun”. Acest lucru înseamnă că grupuri mici de familie și prieteni se vor putea întâlni personal pentru ceea ce ar putea fi prima dată după luni.

ADVERTISEMENT

Mesajul conform căruia restricțiile mai stricte impuse toamna ar putea duce la o perioadă mai relaxată de Crăciun a fost repetat în toată Europa.

În Franța, o a doua carantină națională a fost impusă la sfârșitul lunii octombrie, dar, în ciuda închiderii afacerilor neesențiale din toată țara, guvernul a permis vânzarea pomilor de Crăciun. O încetinire a răspândirii virusului înseamnă că restricțiile vor fi relaxate în acest weekend, a declarat marți președintele Emmanuel Macron. Restricțiile ar putea fi ridicate în continuare pe 15 decembrie, dacă numărul zilnic de cazuri scade sub 5.000 și există doar 2.000-3.000 de pacienți în unitățile de terapie intensivă ale spitalelor.

ADVERTISEMENT

Într-un discurs la începutul acestei toamne, prim-ministrul italian Giuseppe Conte a declarat că italienii se pot bucura de Crăciun dacă respectă restricțiile COVID-19 impuse în țară. Dar de atunci, oficialii au dat o notă mai prudentă. Sandra Zampa, subsecretar la Ministerul Sănătății din Italia, a declarat la 11 noiembrie că guvernul vrea să evite marile petreceri de Crăciun. În schimb, ea a spus că adunările se vor limita probabil la rude apropiate precum părinți, copii și frați.

Guvernul irlandez trebuie să aplice restricțiile timp de aproape două săptămâni în perioada Crăciunului și are în vedere să permită până la trei gospodării să se adune pentru sărbători, a declarat vicepremierul Leo Varadkar.

Și în Germania, cancelarul Angela Merkel a cerut publicului să respecte restricțiile de distanțare socială în octombrie, pentru a putea celebra Crăciunul. Parlamentarii germani analizează în prezent un proiect de propunere care să permită până la 10 persoane să sărbătorească împreună Crăciunul și Anul Nou.

De când a început pandemia, majoritatea sărbătorilor religioase, Paștele, Eid al-Fitr, Eid al-Adha, Rosh Hashanah, Diwali, au fost sărbătorite foarte discret sau online în toată Europa. Toate au fost marcate în liniște, fără dezbateri guvernamentale. Nici una nu a atras fervoarea inspirată de perspectiva unui Crăciun pandemic.

Indiferent de eforturile guvernamentale, unele evenimente marcante ale unui Crăciun european au fost deja anulate din cauza COVID-19.

În Belgia, toate târgurile de Crăciun au fost anulate, la fel ca și cel din orașul german Köln. Totuși, Târgul vienez al viselor de Crăciun, Târgul de Crăciun din Strasbourg și Târgul de Crăciun din Basel, Elveția se vor desfășura.

La 10 noiembrie, Estonia a anunțat că toate evenimentele din țară, inclusiv petrecerile de Crăciun, vor fi anulate, deși guvernul a adăugat că: „Sărbătorirea Crăciunului cu familia este, desigur, permisă”.

Cultivatorii de brazi din nordul Greciei așteaptă un miracol de Crăciun pentru a-și salva singura sursă de venit

Carantina la nivel național înseamnă că mii de brazi de Crăciun nu vor putea ajunge pe piață la timp, o lovitură pentru fermierii dintr-o zonă din nordul Greciei, unde vânzarea de brazi este singura lor sursă de venit.

„Va fi o catastrofă uriașă”, spune Christos Bitsios, un cultivator de brazi de Crăciun din Taxiarchis, un sat montan din regiunea Halkidiki din Grecia, potrivit Reuters.

Anul trecut, la aceeași dată, pomii de Crăciun erau în vânzare, a spus Bitsios. Recolta anuală necesită până la 15 ani de muncă, iar copacii trebuie tăiați anual sau se usucă, deoarece sunt plantați dens, a precizat el.

Autoritățile spun că relaxarea restricțiilor ar necesita o scădere semnificativă a cazurilor de COVID-19, ceea ce ar ușura presiunea asupra sistemului de sănătate. Grecia a înregistrat luni 1.044 de cazuri, aducând în total la 105.271 de infecții de la începutul pandemiei.

Bitsios este optimist că 2020 ar putea fi un an de cerere ridicată, dacă restricțiile vor fi relaxate, deoarece oamenii au șanse mai mari să rămână acasă de Crăciun.

„Dacă ne permit, dacă deschid sectorul comerțului cu amănuntul, s-ar putea să ne descurcăm mai bine decât alți ani, pentru că oamenii vor să împodobească un pom. Am primit multe apeluri, multe comenzi ”, a spus el.

Dacă nu, pierderea pentru sat este estimată la 300.000 de euro. Întrebat ce vrea de la Moș Crăciun anul acesta, Bitsios a spus: „Mai mult noroc anul viitor”.

Restricțiile vor reveni în forță spun specialiștii

Specialiștii sunt de părere că, după Crăciun restricțiile vor reveni în forță, în vreme ce unii sugerează chiar renunțarea la deplasări și evitarea adunărilor, chiar și familiale.

Dacă Europa alege să sărbătorească Crăciunul cu o relaxare a restricțiilor, ar putea exista un preț de plătit în noul an.

Canada a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de coronavirus în cele trei săptămâni de când cetățenii au sărbătorit Ziua Recunoștinței în octombrie. Cel mai mare oraș, Toronto, a revenit la carantină la începutul acestei săptămâni.

Dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Urgențe Sanitare, a declarat că acesta este un avertisment pentru sezonul vacanțelor. „Întrebarea este dacă ai boala sub suficient control pentru a începe și poți, într-un anumit sens, să le permiți oamenilor un pic mai multă libertate în perioada Crăciunului, ceea ce generează un sentiment de încredere și un sentiment de bucurie în comunitate, de care oamenii au nevoie chiar acum – fără a lăsa virusul să se lase din nou în comunitățile noastre. Și acesta este un compromis foarte important “, a spus Ryan într-un briefing de presă, luni.

ADVERTISEMENT