News

Cum se va schimba clima în România până în anul 2050. Previziuni făcute de meteorologi

11.07.2019 | 18:17
Cum se va schimba clima in Romania pana in anul 2050 Previziuni facute de meteorologi
Clima în România anului 2050, la fel ca în Kazahstan. Sursa foto: asc-csa.gc.ca

Clima este în continuă schimbare, iar România anului 2050 va avea un aer sufocant. La București vor fi temperaturi cu mult peste normalul anotimpurilor. Meteorologii au analizat schimbările din ultimii ani și au constatat câteva lucruri care astăzi par șocante, dar vor fi obișnuite.

Clima în România anului 2050, la fel ca în Kazahstan

Polii magnetici se inversează cu o viteză peste cea preconizată de specialiști, iar asta face ca ghețarii să se topească. Circuitul apei în natură are un alt traseu, iar țările nordice vor avea anotimpuri cu temperaturi tot mai ridicate. În București, vremea va fi în 2050 asemănătoare unor orașe precum Bișkek sau Alma-Ata.

La Londra, clima va fi asemănătoare cu cea de la Madrid, iar la Stockholm va fi ca la Budapesta. Aceste scenarii sunt cele mai optimiste, iar specialiștii în climatologie spun că lucrurile pot sta mult mai rău dacă guvernele nu iau măsuri urgente pentru a stopa procesul accelerat al încălzirii globale. Drumul spre dezastrul civilizației așa cum îl știm acum a prins viteză.

Fenomenele extreme se vor multiplica. Sursa foto: Foreign Policy

Ce alte transformări radicale sunt prevăzute pentru întreaga planetă

Conform studiului publicat de revista PLOS ONE, orașe mari din Asia precum Kuala Lumpur sau Jakarta ar putea fi rase de pe suprafața pământului de multitudinea fenomenelor extreme care se vor produce. Cu privire la București, clima va fi asemănătoare unor țări precum Kârgâztan sau Kazahstan.

Acolo, temperatura medie multianuală este de 10 grade Celsius. Cea mai friguroasă lună din an în Almati, de exemplu, este luna ianuarie, cu o medie de -4,7 grade Celsius. Temperaturi mai mari de 30 de grade se întâlnesc în 36 de zile din an, conform studiului. Cercetătorii elvețieni au ajuns la concluzia că temperaturile din țările nordice vor fi la fel ca în țările aflate la 1.000 de kilometri sud de ele.

Țările de la Ecuator nu vor observa vreo diferență, dar vor avea parte de mai multe perioade de secetă. 77% dintre orașe vor trece prin transformări climatice unice, în multe dintre acestea manifestându-se fenomene cu totul neobișnuite.