News

Cum se va schimba viața românilor. Taxe noi aprobate de coaliția PSD – PNL

Coaliția de guvernământ a dezbătut noul cod fiscal, într-o ședință a liderilor PNL și PSD. Cele două partide au convenit asupra unor schimbări importante.
30.06.2022 | 06:56
Cum se va schimba viata romanilor Taxe noi aprobate de coalitia PSD  PNL
Guvernul a aprobat noi taxe pentru români. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Printre altele, cei peste 20 de lideri PSD, PNL și UDMR au decis unele măsuri fiscale care vor fi introduse, în momentul în care noul cod fiscal va intra în vigoare.

Măsuri convenite de coaliția de guvernare

Ministrul finanțelor publice Adrian Câciu a prezentat pachetul fiscal și cele trei partide au convenit, momentan, asupra unor modificări cheie.

ADVERTISEMENT

Printre acestea, potrivit Antena 3, se reamintește introducerea graduală a impozitului global, imediat după digitalizarea ANAF. Acest lucru va fi urmat de introducerea impozitului progresiv, o dorință a Partidului Social Democrat.

Contractele part-time vor fi și ele modificate. Așadar, contribuțiile pentru acest tip de contract vor fi plătite la nivelul salariului minim, dacă angajatul are un singur contract. Excepție de la regulă vor face elevii, studenții de până la 26 de ani, pensionarii și persoanele cu dizabilități.

ADVERTISEMENT

De asemenea, plafonul în ceea ce privește TVA-ul pentru clădiri a suferit schimbări. Se va plăti 5% pentru o locuință cu valoarea de până la 600.000 de lei și până în 80 mp2 utili.

Totodată, PSD i-a convins pe reprezentanții Partidului Național Liberal să fie aplicate deduceri fiscale pentru românii care au un salariu mai mic de 4.500 de lei brut, în timp ce la combustibil accizele vor rămâne neschimbate.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut dacă impozitarea pariurilor se va face cu 40% pentru orice sumă, sau progresiv, având în vedere reacțiile dure ale industriei și ale societății civile.

Experții din domeniu au avertizat că industria se va apropia de faliment, pentru că pariorii se vor reprofila spre agenții nelicențiate din afară, sau se va crea o piață neagră a pariurilor.

ADVERTISEMENT

Mai mult, un procent semnificativ din reclamele la TV la case de pariuri, extrem de numeroase, vor fi istorie, la fel ca și sponsorizările semnificative pentru mediul on-line și echipele de fotbal din Liga 1. Așadar, guvernanții au de analizat serios modul în care impozitarea pariurilor va afecta pe termen mediu și lung economia.

Noile măsuri fiscale urmează să fie adoptate zilele următoare, după ce coaliția va fi pe aceeași lungime de undă cu toate aceste măsuri care vor schimba radical viața românilor.

Zeci de schimbări în noul cod fiscal

News.ro anunță că PNL și PSD nu au ajuns la un acord privind introducerea impozitului progresiv, însă acciza la țigări va crește de la 1 august 2022. Același lucru se va întâmpla și cu acciza la alcool, din 1 ianuarie 2023.

S-a mai decis creșterea TVA la restaurante, astfel că ieșirile în oraș vor fi mai scumpe. Crește TVA-ul și la băuturile cu zahăr, în timp ce deducerile fiscale pentru persoanele cu venituri sub 4.500 de lei și familiile cu mulți copii vor fi îmbunătățite. Potrivit sursei citate, tinerii cu vârsta până în 26 de ani vor beneficia de deduceri de 15% din impozitul pe venit, cu o valoare care poate atinge un maxim de 383 de lei. Familiile cu doi copii vor avea o deducere de 100 de lei pentru fiecare copil, dacă aceștia sunt înscriși la o formă de învățământ. Impozitul pe venit e zero pentru familiile cu mai mult de patru copii.

De asemenea, contractele part-time vor plăti contribuții ca și un salariu minim pe economie, dacă există un singur contract. Excepție de la regulă sunt elevii și studenții până în 26 de ani, precum și alte categorii sociale.

Acciza la alcool va crește cu 20%, 6 bani pe litru, iar la țigări acciza crește cu 60 bani pe pachet de 1 august. TVA-ul va crește de la 5 la 9% pentru restaurante, catering și hoteluri.

Băuturile fără alcool, inclusiv berea fără alcool, care conțin zahăr, vor avea un TVA crescut de la 9 la 19%.

Referitor la piața imobiliară, tranzacțiile la persoane fizice, se va exclude deducerea de 90.000 de euro per imobil vândut și se trece la o impozitare de 1% pentru o locuință mai mare de trei ani. Impozitul va fi 3% pentru imobile de până la trei ani, cu excepția moștenirilor.

Totodată, coaliția a decis să elimine cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii. Impozitul pe proprietate va fi calculat în funcție de grila notarială și nu se mai face diferența între persoana fizică și juridică. În funcție de o clasificare pe rezidențial și nerezidențial, prima categorie va avea un impozit de 0.1-0.2%, în timp ce a doua categorie va fi taxată cu 1-1.3%.

În cazul microîntreprinderilor, guvernanții au decis să reducă plafonul de 500.000 de euro, și să limiteze deținerea controlului pentru maxim trei microintreprinderi. O altă noutate, dividentele vor fi impozitate cu 8% și orice IMM va avea nevoie de un minim angajat.

În privinţa PFA-urilor, domeniu protejat de lege, s-a stabilit scăderea plafonului de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual. Același lucru se va întâmpla și în agricultură, unde plafonul a fost scăzut de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilitățile fiscale.

ADVERTISEMENT