News

Cum se vede de pe margine turneul de Dota 2 de pe Arena Națională. Cel mai mare fond de premii din istorie, bani la bugetul de stat și critici pentru organizatori

The International 10, turneul de Dota 2 venit la București și găzduit de Arena Națională, a fost închis fanilor dornici de esports.
17.10.2021 | 15:14
Cum se vede de pe margine turneul de Dota 2 de pe Arena Nationala Cel mai mare fond de premii din istorie bani la bugetul de stat si critici pentru organizatori
ADVERTISEMENT

România a avut ocazia să găzduiască unul dintre cele mai importante turnee de esports din lume, doar că ”ne-am făcut-o cu mâna noastră”, astfel că pasionații de Dota 2 și de sporturi în electronice în general s-au văzut nevoiți să privească ”de pe margine” acest turneu final.

The International 10, după cum sugerează și numele, este cea de-a zecea ediție a turneului mondial de Dota 2, fiind campionatul final al circuitului Dota Pro.

ADVERTISEMENT

După un deceniu, The International a revenit în Europa, locul de unde a și pornit acest campionat devenit din ce în ce mai recunoscut, mai prestigios, mai popular și mai profitabil pentru participanți.

Din păcate, campionatul n-a fost să fie ceea ce au sperat organizatorii, jucătorii și fanii, iar asta se datorează situației pandemice din țară. În mod ironic, România a fost aleasă ca gazdă a The International 10 tocmai pentru că avea un pronostic bun la finalul valului trei.

ADVERTISEMENT

Inițial, cei de la Valve, creatorii jocului Dota2 și gazdele turneului au ales Suedia, însă situația dificilă de pe fondul Covid-19 i-a făcut să se reorienteze, atât în timp cât și în spațiu.

Turneul ce trebuia să aibă loc în august, în Suedia, a venit la București, în octombrie. Valve a închiriat contra sumei de 500.000 de euro Arena Națională pentru 10 zile, între 7 și 17 octombrie.

ADVERTISEMENT

Biletele fuseseră puse în vânzare în luna septembrie, însă pe 3 octombrie, cu doar patru zile înainte de debutul turneului, Valve a anunțat că nu va mai permite accesul fanilor pe stadion, urmând a rambursa contravaloarea biletelor.

Valve ar fi urmat să scoată bani bani frumoși din bilete, care erau vândute sub forma unor pachete pe zile și perioade.

ADVERTISEMENT

Astfel, un bilet pentru prima parte a săptămânii, 12-13 octombrie, costa 249 de lei. La fel costa și unul pentru următoarele zile, de 14-15 octombrie.

Un bilet la finalele turneului The International 10, însă, avea un preț considerabil mai mare, de 999 de lei.

Cât de mari sunt premiile la turneul The International 10

Dota 2 a reușit să aibă, de-a lungul timpului, cele mai mari fonduri de premiere pentru jucătorii participanți. Și anul acesta, The International a stabilit un record, cu un fond total de 40.018.195 dolari. Acest fond este în continuă creștere în ultimii ani, valorând 20 de milioane de dolari în 2016, 25 de milioane de dolari în 2018 și 34 de milioane de dolari în 2021.

Cei de la Valve s-au angajat ca impozitul pe venit să fie plătit în România, astfel că din cei 40 de milioane de dolari, 16% (sau 6,4 milioane) ar trebui să ajungă la bugetul de stat.

Fondul de premiere se împarte astfel:

  • Campionii: 18.200.000 dolari
  • Finaliștii: 5.200.000 dolari
  • Locul trei: 3.600.000 dolari
  • Locul patru: 2.400.000 dolari
  • Locurile 5 și 6: 1.400.000 dolari fiecare
  • Locurile 7 și 8: 1.000.000 dolari fiecare
  • Locurile 9-12: 800.000 dolari fiecare
  • Locurile 13-16: 600.000 dolari fiecare
  • Locurile 17 și 18: 100.000 dolari fiecare

Fondul de premiere original era de 1,6 milioane de dolari, la care s-au adăugat 25% din vânzările de Battle Pass-uri.

Cele 18 echipe ce s-au confruntat pe parcursul acestui campionat sunt:

  • Evil Geniuses
  • PSG.LGD
  • Virtus.pro
  • Quincy Crew
  • Invictus Gaming
  • T1
  • Vici Gaming
  • Team Secret
  • Team Aster
  • Alliance
  • beastcoast
  • Thunder Predator
  • Team Spirit (calificați pe Europa de Est)
  • SG e-sports (calificați pe America de Sud)
  • Fnatic (calificați pe Asia de Sud-Est)
  • Undying (calificați pe America de Nord)
  • Team Elephant (calificați pe China)
  • OG (calificați pe Europa de Vest)

Primele 12 echipe au primit invitații directe la campionat, în funcție de punctele DPC, în vreme ce celelalte 6 s-au luptat în campionate de calificări aparținând regiunilor anterior menționate.

Se pare că PSG.LGD sunt favoriții din acest an, aceștia dominând clar campionatul din 2021. S-au calificat din grupa B cu un scor de 7-1-0.

Cel mai probabil, ei vor fi și câștigătorii The International 10.

În ceea ce privește proveniența jucătorilor de la acest turneu, majoritatea sunt chinezi. 24 din cei 90 de jucători provin din această țară.

De asemenea, 10 sunt din Peru, 7 din Rusia și 6 din Brazilia.

Din păcate, nu există niciun român la acest campionat, însă un tânăr din Moldova, Vitalie Melnic sau Save-, este căpitanul echipei Virtus.pro.

El este și primul jucător din Moldova care se califică la vreun turneu The International.

Dintre echipele românești, cea mai populară a fost Vikin.gg, care a activat între 2019 și 2021, reușind să câștige premii de 353.405 dolari.

Critici pentru organizatori, dar și pentru Nicușor Dan

Turneul The International 10, deși foarte anticipat de către publicul amator de esports, nu a fost lipsit de critici, atât din partea fanilor, cât și din partea jucătorilor.

Fanii s-au plâns de sunetul de fundal recreat și adăugat artificial în transmisiunile live ale meciurilor. În lipsa publicului care să-i aclame pe jucători, organizatorii au găsit de cuviință să adauge aceste sunete, însă s-au lovit de dezaprobări vehemente din partea publicului.

Nici jucătorii n-au avut parte doar de lapte și miere la București. Cei din echipa Team Spirit au publicat pe YouTube un video în care se plâng de condițiile de cazare, de mâncare și chiar de băi.

Desigur, nici primarul general al Capitalei n-a scăpat de oprobriul publicului.

Bucureștiul se confruntă cu o serie de probleme serioase, mai ales de lipsa căldurii și a apei calde, în prag de iarnă. În paralel, primarul este din ce în ce mai puțin vizibil și nu oferă cetățenilor informații despre aceste probleme stringente.

În schimb, s-a lăudat pe Facebook cu organizarea turneului de Dota 2 la București și a fost taxat imediat de public.

”Sporturi electronice??? Afară sunt 8 grade și caloriferele reci și tie-ti arde de sporturi electronice!!! Ieși afară din apartamentul cu centrală termică care poluează și dormi la apartamentul racordat la încălzirea publică! Un închipuit, un fanfaron, de cât te-am văzut am știut că nu esti in stare de nimic, doar aroganță și ochi dați peste cap!”

”Nu vă supărați dar Bucureștiul a fost ultima opțiune, efectiv toate orașele au refuzat organizarea turneului. Este un eveniment major, dar nu va asumați meritele.”

”Foarte important dar caloriferul e rece si in tramvaiul 10 ploua…”

Acestea sunt doar câteva dintre comentariile pe care publicul le-a lăsat la postarea lui Nicușor Dan. Unele dintre ele, mult mai incisive, nu pot fi reproduse pe site, însă pot fi citite aici.

The International 2 ar fi putut să fie un eveniment foarte important pentru București, însă un cumul de factori medicali, societali și politici au dus la desfășurarea turneului fără spectatori. Rămâne de văzut când va mai avea România o altă oportunitate de acest fel, de preferat una care să se materializeze și în forma unei prezențe a fanilor alături de jucătorii favoriți.

De asemenea, având în vedere prezența acestui turneu în țară, va fi interesat de urmărit și când jocurile electronice în forma esports vor fi recunoscute ca disciplină sportivă în România. Demersurile legale pentru asta au început deja, însă mai e mult până departe. Cert este că esports s-au afirmat deja la nivel mondial ca disciplină de prestigiu, chiar și în lipsa unui cadru legal pe care nu multe state au fost pregătite să-l ofere în trecut.

ADVERTISEMENT