Anamaria Ferentz comentează criza politică din țara noastră, după ce Curtea Constituțională a României a decis anularea alegerilor prezidențiale și reluarea întregului proces electoral, de la zero.
Cântăreața spune că nu a fost extrem de satisfăcută de oferta politică de la noi și că, și dacă s-ar mai fi putut vota, în opinia ei, candidații de la președinție erau extrem de slab pregătiți. Anamaria Ferentz trage un semnal de alarmă și pentru cei care, mai ales în perioada asta electorală, au nostalgia comunismului.
„Tot ce pot să spun despre aceste decizii este că din păcate suntem tot mai neinformați. Atât de multe neadevăruri se spun în stânga și dreapta că tocmai de aceea oamenii sunt foarte confuzi și nu știu ce se întâmplă. Se minte foarte mult în alegeri, oriunde, nu numai în România. Absolut oriunde. E păcat, pentru că tot ceea ce eu ca om normal mi-aș dori de la un președinte, că este american sau român, mai ales că sunt cetățean al ambelor țări, și, bineînțeles că România va fi pentru mine și este prima țară, prima familie, prima parte din viață… E ca atunci când ai două mame, știi?
Prima e cea care contează și a doua e cea care are grijă de tine sau te crește. Tot mama biologică e mamă, așa ca o analogie. Ce pot spune e că e dezamăgitor, în primul rând că acești oameni care au candidat la președinție nu sunt pregătiți să fie președinți, din ceea ce văd în interviuri. Nu sunt pregătiți nici măcar să dea un interviu. Cum să se prezinte în fața unui microfon? Oriunde ar fi. Că sunt într-o piață publică, că sunt pe o scenă, că sunt în fața monitoarelor, a ecranelor… Ei au nevoie de o echipă care să îi pregătească. În primul rând, trebuie să aibă dragostea de țară, țara pe care o reprezintă.
Apoi, bineînțeles, să fie pregătiți, din punct de vedere intelectual, politic, diplomatic, istoric, tot ce îi trebuie unui președinte. Trebuie să fie peste nivelul educațional al oricărui cetățean. Apoi, să ai integritate, mândria că lași ceva în urmă. Sunt curioasă, dintre toți președinții care s-au perindat după nenorocirea de comunism, care are o mândrie pentru ce a lăsat în urmă? Sincer, e dezamăgitor ce se întâmplă cu aceste conturi online, cu dezinformare, căci nici nu știm cine ce a făcut, nici de o parte, nici de alta”, a reacționat Anamaria Ferentz, în exclusivitate pentru FANATIK.
Pentru cei care duc dorul comunismului, chiar și persoanele care au trăit pe vremea lui Ceaușescu, Anamaria Ferentz rememorează cât de dificil i-a fost familiei sale să viețuiască în timpurile de tristă amintire.
Anamaria a povestit cum a fost copilăria ei înainte de 1989, dorind să le explice tinerilor că nu a fost nimic roz în cealaltă epocă.
„Sunt confuză pentru cei care spun că a fost bun comunismul. Am persoane și din familie care spun asta și sunt total șocată, că au trăit în comunism. Eu aveam mai puțin de șase ani și stăteam la coadă la lapte. Apoi, la 9 ani, mama, cu un nou născut, fratele meu, și cu mine stăteam la coadă și puneam sticla de lapte în sacoșă, de dimineață, ca să poți când se deschidea la magazin să-ți iei rația de orice: zahăr, unt, făină, ulei.
Am trăit cu pâinea pe cartelă, fără lumină, în ger, efectiv. În sufragerie, noi aveam țurțuri. Țurțuri aveam în casă și fratele meu era nou-născut. Mama îi spăla la mână scutecele, cu fratele meu care avea enterocolită și făcea și de zece ori pe zi, că nu exista pampers. Le usca și încălzea în cuptorul de la aragaz, la oraș, în Năvodari, la oraș, la mare, în România!
Imaginează-ți un copil nou-născut să trăiască prin așa ceva și sănătatea lui pe mai târziu. Mama mai avea și serviciu, și pe mine la școală. Lumină cu porția, căldură cu porția. Pentru intelectuali, dacă plecau din țară, li se refuza readmiterea în școli, la locul de muncă. Oamenii să nu uite așa ceva! Să mai spun că aveam două ore de program de televizor, deci aviz amatorilor de Netflix.
Mai ales, pe lângă asta, cel mai oribil e faptul că toți cei care vorbeau împotriva comunismului erau arestați, trimiși la muncă fizică. Era pe vremea telefonului fără fir. Era mulți informatori și te trezeai fără muncă și fără niciun fel de drept și în pușcărie. Duceți-vă în Maramureș, unde e muzeul făcut de Ana Blandiana, unde au fost încarcerați cei care erau împotriva comunismului. Eu vă invit foarte serios să studiați politica României de-a lungul anilor pentru a ști condițiile în care am trăit și ce se poate întâmpla”, a declarat Anamaria Ferentz, pentru FANATIK.
Vedeta a vorbit și despre isteria creată în jurul candidatei Elena Lasconi, din partea electoratului homofob. În mediul online, principalul atac la adresa reprezentantei USR era legat de intenția de a legaliza căsătoriile între persoanele de același sex.
Anamaria Ferentz consideră că persoanele gay merită să aibă aceleași drepturi și că nu vede în asta o problemă. Totodată, artista a zis că și din partea progresiștilor există exagerări, dând exemplu despre ce se întâmplă în școlile din America.
„Apoi, pentru că toată lumea spune că Lasconi e pro-gay, pro nu știu, căsătorii gay sau ce drepturi se mai cer, ăsta e dreptul uman al fiecărui om. Ce face omul acasă nu ar trebui să fie problema nimănui. Astea sunt drepturile egale.
Dreptul de a-și exprima apartenența sexuală e dreptul fiecăruia. E o problemă când, cum este în America, copiii care merg la școli publice, dacă copilul tău, să zic ai o fetiță, o cheamă Ionela, și din Ionela vrea să fie transformată în Ionel, profesorul nu vrea să te informeze și îți zice că fetița ta, care nu are atâta minte, că nu e atât de dezvoltată la 9, 10, 12 ani să știe exact pe ce drum o apucă. Poate să fie că e la modă, copiii sunt foarte vulnerabili.
Nu spun de a li se îngrădi dreptul de a alege, ci să li se explice, să înțeleagă toate transformările în corp și psihic. Aici problema e că la școală sunt foarte protejați, dar asta nu e protejare… Cum să nu îi spui părintelui că tu la catalog nu îl mai strigi Ionela, îl strigi Ionel?
Tu, ca părinte, trebuie să fii primul informat, pentru a ști cum poți să ajuți. Nu e doar că te îmbraci în roz sau galben, sunt transformări pe viață. Acești copii trebuie foarte informați. În America, democrații fac tot posibilul să aibă o Americă destul de, cum să spun eu, ușor de balansat, așa, știi? Fiecare are dreptul de a alege, de a fi cine vrea să fie. Dacă un bărbat vrea să poarte fustă, să poarte. Cu ce mă deranjează? Problema noastră este că drepturile egale, la exprimare, dreptul de a trăi bine, dreptul de a avea condițiile umane pe care le putem avea, unde există atâta abundență… Asta e ceal mai important”, a încheiat Anamaria Ferentz, pentru FANATIK.