News

Cum se vor cheltui 165 milioane de euro pentru tratarea, transportul și depozitarea deșeurilor din București. Contractul are o durată de doi ani și jumătate

Deșeurile din toate sectoarele Bucureștiului vor fi tratate și transportate la depozite și instalații de valorificare energetică.
12.05.2023 | 11:33
Cum se vor cheltui 165 milioane de euro pentru tratarea transportul si depozitarea deseurilor din Bucuresti Contractul are o durata de doi ani si jumatate
Cum se vor cheltui 165 milioane de euro pentru tratarea, transportul și depozitarea deșeurilor din București Foto: Facebook Urban SA
ADVERTISEMENT

Asociația de dezvoltare intercomunitară pentru gestionarea integrată a deșeurilor municipale în Municipul București a publicat, pe 4 mai 2023, un anunț de participare la o licitație în urma căreia se va atribui contractul “Delegarea gestiunii activității de tratare mecano biologică a deşeurilor reziduale în instalaţiile integrate de tratare, inclusiv transportul deşeurilor stabilizate biologic la depozitele de deşeuri şi/sau la instalaţiile de valorificare energetică”, pentru sectoarele 1,2,3,4,5 și 6 ale Municipiului București”.

Achiziția este împărțită în 6 loturi

Valoarea contractului, conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, este de 810.246.899,64 lei (aproximativ 165 milioane euro), iar durata acestuia va fi de 30 de luni. În caietul de sarcini se menționează că prestatorul se obligă să asigure preluarea deșeurilor în vederea tratării, pentru cantitățile estimate și tratarea deșeurilor preluate pentru a reduce cantitatea ce urmează a fi depozitată.

ADVERTISEMENT

Achiziția este împărțită în 6 loturi, aferente fiecărui sector al Capitalei. Astfel, pentru sectorul 1 se vor aloca 130.952.838,72 lei (cu o cantitate de deșeuri de 94.124 tone pe an), pentru sectorul 2 se vor da 129.860.346 lei (92.920 tone/an), pentru sectorul 3 – 173.550.106,8 lei (123.532 tone/an), pentru sectorul 4 – 122.502.801,21 lei (84.787 tone/an), pentru sectorul 5 – 111.781.927,8 lei (76.953 tone/an), iar pentru sectorul 6 – 141.598.879,11 lei (100.269 tone/an).

De asemenea, firma care va câștiga contactul se va ocupa de predarea la reciclare a deșeurilor reciclabile (hârtie, carton, metal, sticlă) din cantitatea de deșeuri reziduale acceptată la intrarea în instalația de tratatare mecano-biologică, cel puțin la nivelul indicatorului de performanță; transportul și predarea RDF (combustibil obținut din tocarea și deshidratarea deșeurilor solide prin tehnologia transformării deșeurilor) realizate către valorificare energetică, cel puțin la nivelul indicatorului de performanță; transportul și predarea reziduurilor din tratare către depozitul de deșeuri nepericuloase.

ADVERTISEMENT

“În urma apariției OUG 1 33/2022, Legea serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006 a fost modificată, astfel că este interzisă prestarea de către operatori a activităților de transfer, sortare, tratare și/sau de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor municipale fără contract de delegare încheiat cu unitatea administrativ-teritorială/sectorul municipiului București de pe raza căreia/căruia provin deșeurile.”, se menționează în caietul de sarcini.

Este obligatoriu ca deșeurile să fie tratate înainte de depozitare

“Pentru tratarea deșeurilor colectate în București există o serie de instalații poziționate în interiorul orașului ori în județul Ilfov — care au capacitate de tratare a unei părți a deșeurilor generate de populație, agenți economici și instituții publice. În consens cu prevederile OUG nr. 133/2022, aceste instalații existente au potențial de tratare a deșeurilor reciclabile colectate separat și a deșeurilor verzi colectate separat (cu rata de colectare scăzută aferentă anului 2023). Însă Ordonanța nr. 2/2021 prevede la art. 8 alin.(6) că depozitarea deșeurilor este permisă numai dacă deșeurile sunt supuse în prealabil unor operații de tratare fezabile tehnic care contribuie la îndeplinirea obiectivelor de depozitare a deșeurilor.”, se mai explică în document.

ADVERTISEMENT

“În plus, Legea salubrizării localităților prevede la art. 2 alin 5 că: “(5) Autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului București au obligația să implementeze un sistem de gestionare a deșeurilor reziduale din deșeurile municipale, format din stații de transfer, instalații integrate de tratare și/sau depozite de deșeuri impreună cu puncte de colectare/sisteme de colectare individuală din «poartă în poartă», insule ecologice digitalizate dotate cu recipiente/containere dedicate pentru colectarea separată a deșeurilor reziduale, inclusiv să atribuie, individual sau în asociere, contractele de delegare a gestiunii activității de transfer a deșeurilor municipale, contractele de delegare a gestiunii activității de tratare mecano-biologică, contractele de delegare a gestiunii activității de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor reziduale din deșeurile municipale”, se notează în caietul de sarcini.

“Conform celor anterior menționate, pentru a răspunde cerințelor legale, este considerată imperioasă tratarea deșeurilor reziduale înaintea depozitării. Este necesară tratarea deșeurilor reziduale la nivelul fiecărui Sector al Municipiului București. Prin OUG nr. 38/2022 (referitor la eficientizarea gestionării deșeurilor) se dă dreptul Sectoarelor să preia, pentru o perioadă limitată, competențe ale Municipiului București referitoare la unele servicii de salubrizare, printre care și cele legate de tratare și depozitare. (Art. Ill).”, se mai specifică în documentație.

ADVERTISEMENT

Din 2026, gestionarea deșeurilor va fi în sarcina Primăriei Capitalei

Tratarea și depozitarea deșeurilor va fi în sarcina primăriilor de sector până la finalul anului 2025, apoi gestionarea acestora va fi făcută de Primăria Capitalei. “Conform Art.lll. 2 „Preluarea competențelor conform alin. (3) se aplică pe o perioadä determinată, stipulată în hotărârea consiliului local, fără a depăși termenul din Planul de gestionare al deșeurilor din municipiul București, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 260 din l. 09.2021″, adică 31.12.2025”, se mai menționează în caietul de sarcini consultat de FANATIK.

În documentația achiziției se mai notează că activitatea de salubrizare ce va fi prestată la nivelul contractelor de delegare/de servicii ce vor fi atribuite ca urmare a prezentei proceduri, cuprinde: tratarea deșeurilor reziduale, conform indicatorilor de performanță; transportul reziduurilor la depozitul ECO Sud din localitatea Vidra (cu care Autoritatea Contractantă are contract de delegare); transportul și predarea RDF la instalația de valorificare energetică (fabrica de ciment cu care operatorul are contract în acest sens).

“Prestarea serviciului de tratare se va face la punctul de lucru stabilit prin contract, în urma colectärii zilnice a deșeurilor rezultate din activitatea de colectare a deșeurilor de pe raza sectorului pentru care s-a contractat serviciul. Serviciile sunt necesare a se realiza lunar, atât pentru anul 2023 cât și pentru anii 2024 și 2025 (până cel tarziu la 31.12.2025). Recepția are loc odată cu intrarea deșeurilor în Stația de tratare.”, se arată în caietul de sarcini.

 

ADVERTISEMENT