News

Cum se vor desfășura cursurile în școli, începând cu 14 septembrie. Cele trei scenarii anunțate de președintele Iohannis

05.08.2020 | 18:45
Cum se vor desfasura cursurile in scoli incepand cu 14 septembrie Cele trei scenarii anuntate de presedintele Iohannis
ADVERTISEMENT

Școala va începe în 14 septembrie în majoritatea localităților din România, cu toate că țara noastră se află în plină pandemie de Covid-19.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat trei scenarii după care se vor desfășura cursurile în școli, totul fiind raportat la numărul de infectări la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

Majoritatea localităților din România vor începe, așadar, școala, fiind puține excepții unde există un număr de infectări mai mare de 3 la mia de locuitori.

Cum se vor desfășura cursurile în școli, începând cu 14 septembrie, conform președintelui Iohannis

La nivel teoretic, vor exista trei scenarii posibile: verde, galben și roșu. În cel verde, copiii vor merge normal la școală, în cel galben va exista un echilibru între mers la școală și stat acasă (implicit învățământ on-line), în timp ce în scenariul roșu toată lumea stă acasă.

ADVERTISEMENT

Desigur, elevii vor fi obligați să respecte reguli de distanțare socială și protecție, însă Klaus Iohannis a mărturisit că aceste situații vor fi reevaluate săptămânal.

Avem trei scenarii: scenariul verde în care în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană detectată cu Covid-19. Scenariul 2 e scenariul galben, între 1-3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, scenariul 3 – media ultimelor zile au apărut mai mult de 3 bolnavi noi în localitate.

ADVERTISEMENT

Decizia de funcționare a școlii va fi luată la nivel local. În funcție de situația locală se va decide dacă va funcționa după scenariul 1 – verde, 2 -galben sau 3 – roșu. Scenariul roșu înseamnă că școala se închide de tot.

Decizia se descentralizează, se ține cont de situația din localitate și școală, în funcție de asta vom avea o decizie corectă pentru fiecare unitate școlară în parte.

ADVERTISEMENT

Scenariul galben înseamnă că grădinițele merg la școală, clasele 8 și 12 merg la școală, restul claselor în funcție de decizia școlii o parte merg la școală, o parte nu, ca să facă loc pentru distanțare.

Învățământul on-line e acceptat ca formă de învățământ. Normal că e nevoie de norme sanitare speciale, MS lucrează la norme, vor fi puse la dispoziția publicului, ele implică norma de distanțare, de igienă, de dezinfecție.

Decizia dacă merg la școală sau învață on-line se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de inspectorat școlar, la propunerea școlii. Aceste lucruri sunt clare acum, restul se va clarifica în diferite formate inter ministeriale”, a declarat Iohannis.

De exemplu, Bucureștiul nu se încadrează în scenariul roșu, având o populație mare care nu este pusă în pericol de cele câteva mii de infectări din Capitală. De altfel, majoritatea orașelor din România sunt considerate a fi incluse în scenariul verde.

Bucureștiul se încadrează în scenariul verde, numărul mare de cazuri la populația mare a Bucureștiului după acest criteriu. Majoritatea localităților din România sunt în cazul verde. Un număr de câteva sute de localități la momentul acesta. Școala va începe pentru majoritatea elevilor”, a completat Iohannis.

ADVERTISEMENT