News

Cum se vor face angajările la stat după 1 iulie. Ordonanța privind suspendarea ocupării posturilor, valabilă doar 6 luni

Ministerul Muncii a publicat proiectul ordonanței de urgență prin care sunt limitate angajările făcute de către instituțiile statului începând cu data de 1 iulie.
10.06.2022 | 17:15
Cum se vor face angajarile la stat dupa 1 iulie Ordonanta privind suspendarea ocuparii posturilor valabila doar 6 luni
Ministrul Muncii Marius Budăi a pus în dezbatere publică ordonanța privind înghețarea angajărilor la stat/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Coaliția PNL-PSD-UDMR a decis la 23 mai să limiteze considerabil posibilitatea angajării de personal în instituțiile de stat, însă asta numai cu data de 1 iulie. Un proiect de OUG elaborat de către Ministerul Muncii urmează să reglementeze condițiile în care se mai pot face angajările, fiind vorba doar de așa-numitele „posturi unice”. Înghețarea angajărilor se va face pe numai 6 luni.

„Posturile unice” vor fi scoase în continuare la concurs

Începând cu data de 1 iulie 2022, până la 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice, din :
a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare,
b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

ADVERTISEMENT

Actul normativ definește și „postul unic” pentru care vor fi permise în continuare angajările:
a) acel post ale cărui atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilității stabilite, nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică;
b) un post dintre cele aflate în compartimentele în care există numai posturi vacante.

În cazul posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora. Coaliția a luat decizia pe 23 mai, însă a lăsat mai bine de o lună timp pentru angajările de la stat să se facă după regulile vechi, lucru ironizat la a cea vreme de către președintele USR Cătălin Drulă.

ADVERTISEMENT

Asta e ca în povestea aia, mă las de fumat începând de luni. Adică își mai dau o lună și ceva să continue această frenezie a angajărilor pe care noi o reclamăm de luni de zile. De opt luni, de când sunt la guvernare, se angajeză în draci peste tot, se crează sinecuri și posturi la stat și cresc cheltuielile statului, pe taxele pe care le dau românii”, spunea Drulă.

De altfel, creșterea numărului de angajați ale statului este recunoscută chiar de către cei de la putere, întrucât nota de fundamentare a proiectului de ordonanță se spune clar că numărul de posturi ocupate în autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, a crescut cu 27.553 în aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2019.

ADVERTISEMENT

Angajări pe ultima sută de metri

Iar numărul bugetarilor va crește pe ultima sută de metri, întrucât amenințarea înghețării angajărilor a determinat o cursă a angajărilor în care o serie de instituții au demarat concursurile  de recrutare de nou personal. Unele dintre ele, precum ANAF, au început procedurile încă dinainte de anunțarea deciziei luată de liderii coaliției de guvernământ. Fiscul a scos la concurs 300 de posturi noi, iar Autoritatea Vamală Română încă 150.

Chiar pe 23 mai, Ministerul Fondurilor Europene a anunțat sporirea organigramei proprii cu 536 de posturi, până la un total de 1943, iar o măsură similară s-a luat la Ministerul Mediului. Acolo însă creșterea numărului de funcții era cu doar 64 de noi posturi, până la un total de 548.

ADVERTISEMENT

Tot la sfârșitul lunii trecute, guvernul Ciucă a anunțat aprobarea unei hotărâri de guvern prin care efectivul Ministerului Afacerilor Interne a fost suplimentat cu 7.880 posturi, din care: 5.654 de polițiști, 975 de militari (391 ofiţeri şi 584 maiştri militari și subofiţeri), 201 personal civil (funcționari publici și personal contractual). Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a afirmat că aceste posturi sunt necesare, în contextul gestionării valului de refugiați din Ucraina.

De remarcat este faptul că, în prima variantă a hotărârii de guvern, pusă în dezbatere publică în luna martie, necesarul de angajări estimat de către MAI erau cu peste o mie mai mic, de 6.565 de posturi. În mai puțin de două luni, oficialii ministerului au descoperit că le mai trebuie încă 1.300 de oameni.

ADVERTISEMENT
Tags: