News

Cum se vor ține slujbele după 15 mai. În ce condiții pot credincioșii să intre în Biserică

09.05.2020 | 15:36
Cum se vor tine slujbele dupa 15 mai In ce conditii pot credinciosii sa intre in Biserica
Autoritățile au făcut publice măsurile de relaxare care se vor lua începând din 15 mai, după încetarea stării de urgență, iar în document se precizează și cum se vor ține slujbele.
ADVERTISEMENT

Autoritățile au făcut publice măsurile de relaxare care se vor lua începând din 15 mai, după încetarea stării de urgență, iar în document se precizează și cum se vor ține slujbele.

Cum se vor ține slujbele după 15 mai

Vestea bună pentru toți credincioșii este că bisericile se vor redeschide începând din 15 mai, dar slubjele se vor ține în condiții speciale, iar enoriașii trebuie să respecte reguli stricte. Documentul complet poate fi consultat AICI

ADVERTISEMENT

Astfel, accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei
suprafeţe de 8 mp per persoană, iar personalul care deservește biserica, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.

Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus
la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

ADVERTISEMENT

Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin 1 metru

Autoritățile au obligat bisericile să pună la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.

De asemenea, s-au făcut o serie de recomandări pentru prevenirea infectării și răspândirii virusului, astfel încât se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea.

ADVERTISEMENT

Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin 1 metru și se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință.

Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mânerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele, iar slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

ADVERTISEMENT

În timp de premierul Ludovic Orban a vorbit despre cum vor fi organizate slujbele în biserici, FANATIK a intrat în posesia unor măsuri ce vor fi aplicate pentru parohiile din Spania și Portugalia.

ADVERTISEMENT