Cum se votează în localitățile carantinate. Anunțul lui Klaus Iohannis

Flaviu Popa   
în HotNews
25/11/2020, 19:28
Cum se votează în localitățile carantinate. Anunțul lui Klaus Iohannis
Motivul pentru care Klaus Iohannis nu se mai vaccinează în primă fază de COVID

Au mai rămas doar 12 zile până la alegerile parlamentare din 2020, prilej pentru președintele Klaus Iohannis să lămurească anumite aspecte referitoare la votul sub carantină.

În teorie, România poate să aibă un număr mare de localități carantinate, însă acest lucru nu ar trebui să afecteze procesul de vot.

Conform lui Klaus Iohannis, oamenii aflați într-o localitate carantinată vor vota la fel ca și orice alt român, însă vor fi obligați să respecte anumite reguli stricte.

Cum se va vota în localitățile carantinate, conform lui Klaus Iohannis

Carantina presupune ca în acea localitate să se renunțe la toate deplasările care pot fi evitate, iar alegerile nu fac parte din această categorie. Alegerile se organizează peste tot. Nu vor exista îngrădiri în localitățile carantinate, secțiile de votare vor fi pregătite foarte bine.

Este doar un început, măsurile rămân în vigoare. Orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute. Când rata de infectare crește prea mult, se impun măsuri suplimentare prin carantinare zonală care reduce mobilitatea.

Avem exemple din Gherla și trei exemple din Sălaj. Graficele arată că, din momentul în care s-a carantinat localitatea, creșterea încetinește și după 7 zile începe să scadă rata infectărilor.

Vreau să fie foarte clar: nu există nicio intenție să promovez o carantină la nivel național după alegerile parlamentare din 6 decembrie”, a punctat Iohannis.

De asemenea, Iohannis a anunțat că exclude din start carantinarea totală a României după 6 decembrie, deși multă lume se teme de acest lucru.

Decizia de carantinare a uneie localități nu este o decizie ușoară pentru că impactează asupra vieții fiecărui locuitor. De aceea s-a solicitat INSP o metodologie foarte clară de carantinare, un sistem de puncte pentru carantinare, un catalog întreg. În final, se face o sumă, iar carantinarea se poate lua în considerare când punctajul devine foarte mare.

Pentru București nu s-a ajuns la un număr de puncte care face posibilă carantinarea. Deci nu se discută de carantinare pentru Capitală”, a explicat Iohannis.

 

Închide ×