News

Cum şi-a bătut joc un român de egiptenii care i-au făcut curat în camera de hotel. “Este deja un obicei să le dai astfel de bani”

Cum şi-a bătut joc un român de egiptenii care i-au făcut curat în camera de hotel și ce bacșiș le-a lăsat acestora
23.08.2021 | 12:27
Cum sia batut joc un roman de egiptenii care iau facut curat in camera de hotel Este deja un obicei sa le dai astfel de bani
Românii au lăsat bacșișuri grase în Egipt, dar „expirate”. Sursa foto - colaj Fanatik

Românii au prins gustul concediilor în străinătate și în ultima perioadă au făcut coadă în vămi. Bulgaria, Grecia și Turcia au rămas țările preferate și pandemia de coronavirus nu a schimbat deloc gusturile. Anul acesta, s-au stat ore întregi la frontiere, dar există și alte locuri pe care românii sunt dispuși să le viziteze.

Vorbim de țări puțin mai îndepărtate, dar pentru care românii sunt gata să scoată banii din buzunare. Tocmai această distanță a scos în evidență și câteva obiceiuri nu tocmai frumoase. Astfel, o româncă stabilită în Egipt nu a ezitat o clipă și a transmis un mesaj pentru conaționali. A făcut-o după ce în ultima perioadă a observat din ce în ce mai des un gest al românilor care merg să-i viziteze actuala țară.

Cum şi-a bătut joc un român de egiptenii care i-au făcut curat în cameră!

Femeia a postat pe o rețea de socializare un mesaj și le-a bătut obrazul românilor care au început să lase bacșiș oamenilor de la curățenie bani scoși din uz. „Locuiesc în Egipt de câțiva ani, astăzi a fost a doua oară când am întâlnit această situație.

Un băiat care lucrează ca vânzător într-un magazin de uleiuri m-a întrebat cât valorează bacșișul lui primit azi de la un român. Bacșișul era 600.000, adică 6 bancnote de câte 100.000, bineînțeles lei vechi. De ce ai face asta? Sper că cel care face asta e prin grup…

Știți cât câștigă un egiptean muncitor în hotel sau vânzător? Circa 100$ pe lună, se bucură pentru orice bacșiș, dar decât să-i dai în bătaie de joc bani ieșiți din uz, mai bine spune-i mulțumesc în ce limbă vrei tu și gata!”, a notat Mirela Ahmed.

Culmea, nu a fost singura situație de acest gen. „Este deja un obicei să le dai celor de la curățenie astfel de bani. Dumnezeu știe de unde îi au și de ce ar face acest gest. Am înțeles că îi lasă pe pat, special pentru cei care le fac curat în camere. Neștiind, oamenii îi iau și speră să valoreze ceva. Ajunși la un schimb valutar află că au fost păcăliți”, a zis și Moraru Eugen.

Ce bacșiș au ajuns să lase românii în Egipt

Interesant este că după postare au existat și români care s-au bucurat de întreaga situație. Câteva persoane s-au plâns de tratamentul egiptenilor și de faptul că sunt mai degrabă puși pe lovituri financiare de moment. „Să vă zic și eu ceva: am fost la magazinul de uleiuri din Jungle, Hurghada.

Vânzătorul ne-a aburit peste o oră cu povești de toate felurile, inclusiv că el este fiul patronului și că au N magazine; mi-a făcut preț de 185$ pentru tot ce am dorit; nu am negociat; la sfârșit mi-a mai cerut câte 10 pentru el și pentru coleg “pentru deranj”.

În caz că nu am prins prima nesimțire, mi-a zis că a doua zi e ziua fetei lui și că dacă îi dau 15$ îi ia ceva. Astea fiind pățite pe pielea mea, mă bucur să văd că și ei și-o iau câteodată”, a transmis Daniel Pușcaș.

Unii dintre români au încercat chiar să-l ajute pe egipteanul păcălit și au explicat că banii, deși ieșiți din uz, ar putea fi schimbați la colecționari. „Se pot schimba în România cu bancnote noi de aceeași valoare. Bancnotele din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane la sediul BNR”, a explicat Iuliana Sand.

„Bancnota pare în stare bună, așa că ar avea șanse să primească destui bani pe ele dacă ar știi să le vânda în România unor colecționari. Sunt destule anunțuri și pe olx. Nu vă mai revoltați că în Egipt au un salariu așa mic… aveți impresia că la noi în țară marea majoritate a oamenilor câștiga mii de euro? Salariul minim și în țara noastră e sub 300 dolari!!!!”, a transmis și Mihaela Vuc.

Cu toate acestea, postarea, una care a strâns câteva mii de reacții și sute de comentarii, și-a atins scopul inițial. Cele mai multe mesaje au condamnat gestul românilor. „Mă uit la comentarii și mă întristez. Toți care spuneți ca așa merită, că și ei sunt așa și pe dincolo, fără supărare, dați dovadă de răutate.  Ați fost vreodată la limita subzistenței? Să nu muriți de foame doar, dar nici salariu fix și alte alea să nu aveți.

Voi și copiii voștri să depindeți de cât reușiți să faceți într-o lună, într-o săptămână, zi de zi? Vă puteți pune și în pielea lor, sau doar pentru că v-au deranjat confortul, că v-au ciupit niște euro, merită viața pe care o au?

Iar nenorocitul care a făcut așa ceva, sper să primească o țeapă echivalentă, tot în bani. Nimic altceva, decât să piardă și el o dată niște bani pe care credea ca îi câștigă”, a adăugat Mihai Mureșanu.

Câți români merg în vacanțe în Egipt

Conform statisticilor oficiale peste 200 de mii de români își petrec anual vacanța în Egipt, o țară botezată de agențiile de turism drept „Grecia din nordul Africii”. Interesant este că Egiptul propune concedii de 7 zile la prețuri atractive și servicii bune.

De altfel, încă din luna aprilie, românii au zburat în Egipt. Au făcut-o pentru doar câteva sute de euro. În schimbul banilor, turiștii au primit transport cu avionul, dar și cazare și masă într-un hotel de 4 sau 5 stele.

Mai mult decât atât, Egiptul este deschis pe durata întregului an, românii preferându-l în 3 din 4 anotimpuri. Vara este singura perioadă în care conaționalii se feresc de această țară din cauza căldurilor foarte mari.

Temperaturile din Egipt pot ajunge în această perioadă la 45 de grade în zona litoralului, dar pot depăși cu lejeritate 50 de grade în locurile unde se află obiectivele turistice precum Valea Regilor sau Templul de la Karnak.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să mergi în vacanță în Egipt

Toți pasagerii care călătoresc în Egipt trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de călătorie sau un certificat de vaccinare acreditat COVID-19, care să ateste faptul că au fost complet vaccinați cu 14 zile înainte de sosire.

Certificatul trebuie să fie recunoscut de autoritățile sanitare din statul de proveniență și să includă un cod QR, fără ștergeri/modificări/adăugiri, și să fie prezentat pe suport de hârtie. Copiii cu vârsta de până la 6 ani sunt exceptați de la prezentarea unui test tip PCR la intrarea pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

Cetățenii străini care sosesc în Egipt din alte state decât cele menționate în lista de mai jos trebuie să prezinte un test tip PCR negativ, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de călătorie sau un certificat de vaccinare acreditat COVID-19, care să ateste că au fost complet vaccinați cu 14 zile înainte de sosire. Certificatul trebuie să fie recunoscut de autoritățile sanitare din statul de proveniență și să includă un cod QR, fără ștergeri/modificări/adăugiri. Pasagerii care sosesc din statele care nu sunt incluse în lista de mai jos nu vor fi supuși unui test rapid sau unui tampon nazal la aeroporturile de sosire în Egipt.

Călătorii care sosesc din statele/regiunile grav afectate de COVID-19 și de noile variante ale virusului SARS-CoV-2 (India, Bangladesh, Pakistan, Bhutan, Myanmar, Nepal, Vietnam, Sri Lanka, Brazilia și America Latină) pot călători în Egipt, fiind necesară prezentarea unui test tip PCR negativ, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de călătorie sau a unui certificat de vaccinare acreditat COVID-19, care să ateste că au fost complet vaccinați cu 14 zile înainte de sosire.

Certificatul de vaccinare acreditat este certificatul recunoscut de autoritățile sanitare din statul de proveniență și care are inclus un cod QR. Certificatele nu trebuie să includă ștergeri/modificări/adăugiri, în caz contrar nefiind acceptate. Călătorii pot fi supuși unui test molecular/antigen. Dacă rezultatul este pozitiv, se va efectua un test tip PCR la aeroportul de sosire.

De asemenea, în situația în care rezultatul testului este pozitiv, dacă pasagerul este cetățean egiptean, acesta va fi transferat la un spital de boli infecțioase sau la un spital desemnat pentru pacienții cu COVID-19, unde poate fi aplicat protocolul de tratament. În situația în care pasagerul nu este cetățean egiptean, iar rezultatul testului antigen și al testului tip PCR sunt pozitive, acesta va fi deportat.