Life

Cum și-a început cariera în bucătărie Cătălin Scărlătescu. Juratului Chefi la Cuțite nu i-a fost deloc ușor

27.10.2020 | 14:58
Cum sia inceput cariera in bucatarie Catalin Scarlatescu Juratului Chefi la Cutite nu ia fost deloc usor
Cum și-a început cariera în bucătărie Cătălin Scărlătescu. Juratului Chef la Cuțite nu i-a fost deloc ușor Sursa foto: Instagram
ADVERTISEMENT

Cătălin Scărlătescu a vorbit despre începuturile în tainele bucătăriei. Celebrul chef a menționat că debutului nu a fost deloc unul ușor, dar că meseria pe care o practică este cea mai frumoasă din lume, în opinia lui.

Într-un interviu pentru Adevărul, faimosul jurat de la „Chefi la cuțite” a vorbit despre pasiunea pentru gătit și cum au arătat începuturile în această lume, ce l-a motivat și cum vede bucătăria românească.

ADVERTISEMENT

El a mai povestit și care a fost prima mâncare pe care a gătit-o, dar și ce zonă îl inspiră când vine vorba de gătit. Scărlătescu a precizat că țara noastră este o forță în ceea ce privește talentul în bucătărie.

Cum a arătat debutul în bucătărie pentru Cătălin Scărlătescu și ce l-a motivat să ajungă celebru

Juratul de la Antena 1 a povestit cum au arătat începuturile în această meserie. El a lucrat prima dată într-un local din Eforie și spune că momentele înițiale au fost „grele, foarte grele, pentru că a trebuit să mă tăi, să mă ard, să mă frig, a trebuit să muncesc mult.

ADVERTISEMENT

Prima mea întâlnire cu restaurantul a fost undeva prin anul 1987, nu lucram chiar ca ospătar. Căram bagaje la Flamingo, în Eforie Sud, şi mi se spunea „Da“. Eram poreclit aşa pentru că de fiecare dată când venea cineva să-mi spună să fac ceva, eu nu refuzam.”, a spus el pentru adevărul.ro.

El și-a adus aminte și de momentul în care și-a dat seama că vrea să urmeze o carieră în bucătărie, moment care a avut loc pe când lucra în Eforie: „atunci am cunoscut un chef bucătar care avea o soţie foarte frumoasă şi doi copii frumoşi, care erau foarte bine îmbrăcaţi pe vremea aia a lui Ceauşescu. Aveau tricouri străine, aveau de toate.

ADVERTISEMENT

Ei mâncau numai carne, în timp ce toată lumea mânca numai mâncare de cartofi. Şi am zis că vreau şi eu asta, să fiu bucătar şi să am o soţie şi copii frumoşi. Cred că acela a fost momentul în care mi-am dorit să fiu bucătar.” a mărturisit el pentru sursa anterioară.

Cătălin Scărlătescu este convins că bucătarii români sunt printre cei mai iscusiți din lume și spune că țara noastră are capacitatea de a deveni o forță gastonimică la nivel mondial în viitor: „doar România are bucătari pricepuţi. Scheletul gastronomiei din Marea Britanie stă aşezat pe miile de bucătari români care muncesc acolo. Nu cred că există oraş în Anglia care să nu aibă bucătari români.

ADVERTISEMENT

Foarte mulţi bucătari care au venit la emisiunea „Chefi la cuţite“ sunt veniţi din Anglia, din Franţa, din Germania. Dacă 25% din cei care sunt plecaţi se vor întoarce în România, Franţa va avea competiţie mare. În viitor, România va fi o putere gastronomică mare de tot.”

Cătălin și-a adus aminte că prima mâncare a gătit-o la vârsta de doar 8 anișori. În acel moment, el a cerut indicații bunicii acestuia pentru prepararea unei mâncări de cartofi.

Acesta dezvăluit și ce zonă îl inspiră în bucătărie: „există o zonă care mă inspiră în fiecare zi, se numeşte România. La un moment dat, am plecat aşa de nebun prin ţară, unde am ajuns să cunosc o bătrână care n-a mai coborât de pe munte de 25 de ani, care nici nu ştia cum e în democraţie. Stătea acolo singură, fără curent, fără nimic şi gătea. M-a surprins o ciorbă de fasole făcută de ea. Femeia aia mi-a zis aşa: „dacă nu fierbi fasolea în patru ape şi nu pui sare, n-ai făcut nimic.“, a spus renumitul bucătar pentru sursa citată mai sus.

Întrebat dacă s-a gândit vreodată să renunțe la gătit, celebrul chef a dat un răspuns memorabil: „niciodată în viaţă. Cea mai frumoasă meserie pe planetă asta este cea de bucătar. Mâine, dacă începe un război, o să fiu bucătarul unui general, aşa că şi dacă e frig sau soare, pace sau război, eu tot o să gătesc. Găsesc la un moment dat o legumă şi dacă e tot ce am, pe aia o gătesc.

Am dormit în bucătărie toată viaţa. Eu nu ştiu să fac altceva. Am schimbat în viaţa mea cinci becuri şi de fiecare dată m-am curentat. Lasă măcelarul să măcelaresca carnea, iar patiserul să facă dulciuri. Bucătarul să stea în bucătărie. Trebuie să delimităm puţin şi meseriile astea. Omul bun la toate nu există. N-ai cum să fii bun în mai multe meserii.”

ADVERTISEMENT