Un specialist în longevitate a explicat cum și-a redus vârsta biologică. Acesta a dezvăluit ce alimente obișnuiește să consume dimineața, la micul dejun.
Un medic și un cercetător în domeniul îmbătrânirii sănătoase a dezvăluit că a reușit să-și reducă vârsta biologică cu aproximativ 15 ani datorită unui obicei simplu. Este vorba despre ceea ce consumă la micul dejun pentru prevenirea fluctuațiilor glicemiei.
Specialistul în vârstă de 68 de ani a spus că cerealele și paharul de suc de portocale nu reprezintă o alegere bună pentru prima masă a zilei, întrucât are un conținut mare de zahăr.
Glicemia ridicată este asociată cu afecțiuni metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2. Unii specialiști în longevitate sunt de părere că zaharurile adăugate pot contribui la procesul de îmbătrânire.
“Cel mai prost mic dejun posibil este clasicul bol cu cereale și un pahar de suc de portocale, pentru că, practic, consumi zahăr, zahăr și iar zahăr”, a explicat Dr. Eric Verdin, CEO și președinte al Buck Institute for Research on Aging, notează ziare.com.
După un deceniu în care a făcut schimbări în alimentație și în stilul de viață, vârsta biologică a Dr. Verdin ar fi mai mică, după cum au arătat testele epigenetice de sânge.
Cu ajutorul unui ceas inteligent, acesta și-a monitorizat tensiunea arterială și colesterolul. În funcție de rezultatele obținute, medicul face ajustări în stilul său de viață.
Pentru a menține tinerețea biologică, medicul consideră că alimentația are un rol esențial. Dr. Verdin urmează o dietă de tip mediteraneean, care e bogată în legume proaspete, leguminoase, proteine slabe și cereale. Acesta are grijă să evite alimentele ultraprocesate. “Dacă te uiți la populațiile care urmează acest tip de dietă, ele sunt cele mai sănătoase”, a adăugat acesta.
La micul dejun, alimentele sărate reprezintă opțiuni mai sănătoase. Această masă nu ar trebui să conțină produse de patiserie, suc de portocale sau iaurturi cu fructe.
Dacă sunt consumate alimente bogate în zahăr sau carbohidrați pe stomacul gol, se poate ajunge la creșteri rapide ale glicemiei. “Asta te face să intri într-un ciclu de variații glicemice pe tot parcursul zilei, ceea ce înseamnă că vei avea scăderi de energie și pofte alimentare”, a mai explicat specialistul.
Creșterea glicemiei după o masă cu carbohidrați este ceva normal, însă nivelurile constante pot provoca inflamații cronice și îmbătrânirea organismului, dar și creșterea riscului de a dezvolta diverse afecțiuni.
În general, Dr. Verdin are un mic dejun compus din ouă, avocado, somon afumat sau gătit și pâine integrală. În loc de unt, acesta preferă să utilizeze ulei de măsline. “Dacă preferi fără ulei, cea mai bună metodă este oul fiert tare”, a recomandat specialistul.
Ouăle și somonul conțin proteine și grăsimi sănătoase. Acestea contribuie la menținerea sațietății, conform Business Insider. Avocado și pâinea integrală conțin fibre, necesare pentru o digestie sănătoasă, dar și pentru a hrăni bacteriile “bune” din intestin.