News

Cum și-a sabotat din nou PNL promisiunea electorală a alegerii primarilor în două tururi. „Curentul dominant din partid este cel al baronilor locali”

Una din principalele promisiuni electorale ale liberalilor în 2020, alegerea primarilor în două tururi, a fost din nou sabotată în Camera Deputaților un proiectul de lege a fost retrimis la comisii
13.04.2022 | 17:02
Cum sia sabotat din nou PNL promisiunea electorala a alegerii primarilor in doua tururi Curentul dominant din partid este cel al baronilor locali
Baronii locali din PNL nu vor permite revenirea la alegerea primarilor în două tururi, susțin analiștii politici. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Una din principalele promisiuni electorale ale PNL la alegerile din 2020, revenirea la sistemul de alegere a primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi de scrutin, a suferit marți o nouă înfrângere, proiectul de lege reîntorcându-se la comisiile de specialitate.

Promisiunea PNL, alegerea primarilor în două tururi

Deși revenirea la sistemul cu două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor a fost una din principalele promisiuni ale PNL în campania electorală din 2020, aflați la guvernare, liberalii au făcut tot ce au putut pentru a sabota acest proiect legislativ. Surse politice au susținut că legea inițiată de cei de la AUR și susținută de către USR ar fi trebuit să fie respinsă de către coaliție, la fel cum s-a întâmplat și până acum. În fapt, proiectul legislativ a venit de la comisia de specialitate cu un raport de respingere însă, la votul de marți din Cameră au fost doar 154 de voturi pentru respingerea legii, cu 12 mai puțin decât numărul necesar. Unii social-democrați s-au arătat chiar deranjați de faptul că unii liberali s-au abținut sau nu au fost prezenți la vot.

ADVERTISEMENT

Oficial, liberalii au declarat că acest proiect nu are susținerea partidului pentru că este un proiect AUR și au subliniat că tema nu a fost încă discutată în coaliție.

„Există o discuție veche în partid pe tema aceasta, nu a fost reluată discuția acum pe acest proiect pentru că acesta era un proiect AUR, și după părerea mea s-a inflamat un subiect care nu este subiect efectiv. Vorbim de o retrimitere a proiectului care avea raport de respingere la comisii pentru o nouă analiză. Proiectul este foarte prost scris și el nu va fi niciodată adoptat din această perspectivă.

ADVERTISEMENT

Nici în partid, nici în coaliție nu s-a discutat pe această chestiune deocamdată, și sunt sigur că la un moment dat această temă se va discuta și grupul PNL, la fel ca și celelalte grupuri ale coaliției, va respecta ceea ce se va stabili în cadrul ședințelor de coaliție. Au fost alte subiecte mai importante. Alegerile sunt peste doi ani de zile, deci nu este un subiect la ordinea zilei. Cu siguranță se va ajunge și la acest subiect. Ieri a fost o chestiune strict pe procedură, nu are nicio legătură cu nimic altceva”, a declarat pentru FANATIK deputatul liberal Gabriel Andronache, liderul grupului liberal de la Camera Deputaților.

Trebuie subliniat că actualul proiect de lege a fost respins de către liberali și la Senat, atunci când a intrat pe ordinea de zi în luna septembrie a anului trecut. Atunci, chiar reprezentanții AUR au votat împotrivă chiar dacă ei au fost inițiatorii modificării legislative. Însă dacă aceștia din urmă au anunțat apoi că au votat astfel din greșeală, majoritatea senatorilor liberali nu și-au explicat votul la acea dată. Unii au spus, la fel ca cei de la AUR că votează împotriva raportului de respingere, iar alții pe motiv că „e nevoie de o dezbatere mai largă, un consens”.

ADVERTISEMENT

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, declara în 2020 că „PNL susține alegerea primarilor în două tururi ca fiind prioritatea nr. 1”, același an în care guvernul Orban își asuma responsabilitatea pentru revenirea la acest proces electoral.

La dezbaterile de marți din Parlament exact acest lucru le-a fost reproșat liberalilor. „PNL, atunci când eram eu președinte și premier și-a angajat răspunderea pentru adoptarea legii alegerilor primarilor în două tururi. Și guvernul pe care l-am condus a căzut pentru că ne-am angajat răspunderea. Sigur, ală era Partidul Național Liberal. Astăzi UM PNL sunt convins că a uitat ce înseamnă liberalismul, ce susține de 30 de ani, o democrație autentică care să se bazeze pe o legitimitate conferită de votul a jumătate plus unu dintre cei care compun o comunitate”, a declarat Ludovic Orban, fostul premier liberal în plenul Camerei. „Practic, după ce au fost încălecați de PSD, acum reprezentanții PNL neagă una dintre cele mai susținute teme ale liberalilor din ultimii ani de zile”, a completat acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Deputatul USR, Tudor Benga, i-a acuzat deschis de ipocrizie pe liberali după ce „au mers în campanie cu acest proiect”, și a susținut că legea nu a fost respinsă tocmai din cauza rușinii mai multor deputați liberali care nu au avut curajul să voteze astfel.

„PNL a promis public ani de zile susținere pentru reîntoarcerea la alegerile pentru primari în două tururi, dar prin comisiile de fond din Parlament a votat fără rușine să respingă proiectele de lege ce propun această modificare. Azi, la dezbaterea de dinainte de votul decisiv din plen, i-am confruntat cu propria lor ipocrizie. Și deși erau pregătiți să respingă definitiv proiectul împreună cu PSD și UDMR s-au sucit în final jumătate din grupul lor parlamentar și astfel proiectul a fost retrimis la comisii. Nu-mi fac iluzii că va trece prea curând dată fiind frăția USL 2.0. Însă dat fiind cât e de importantă această modificare pentru însănătoșirea democrației românești, nu avem de ales decât să ne luptăm până în pânzele albe pentru ea”, a scris pe Facebook deputatul USR, Tudor Benga. De altfel, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost ales cu doar 282.631 de voturi, în condițiile în care Bucureștiul are cel puțin 2,5 milioane de locuitori. Înaintea sa, în 2016, Gabriela Firea câștiga primăria Capitalei cu mai puțin de 260.000 de voturi.

„PNL nu va vota revenirea la alegerea în două tururi în această coaliție. E presiunea primarilor lor. PNL tot timpul a făcut jocul acesta ambivalent așa în care promiteau acest lucru fără ca ceva efectiv să se întâmple. Conduceri succesive ale partidului au promis acest lucru dar, în egală măsură, în interiorul partidului era un alt joc cu presiunea primarilor pentru rămânerea la un singur tur. Cinstit ar fi ca PNL să spună ce vrea de fapt. Însă vedem cine are puterea în partid, nu vorbesc doar de PNDL, ci ne putem uita inclusiv la modul în care funcționează conducerea și brokerii de putere, adică nu cred că e chiar întâmplător că președintele interimar în această perioadă, după ce l-au dat jos pe Cîțu, a fost Gheorghe Flutur, care e arhetipul de baron local”, a declarat pentru FANATIK deputatul USR Tudor Benga.

Marți seară, deputatul liberal Robert Sighiartău declara că în coaliție nu a existat o dezbatere privind revenirea la două tururi pentru alegerea primarilor, subliniind că partidul trebuie să-și facă niște calcule pragmatice înaintea alegerilor din 2024. „Nu am avut o discuţie şi această discuţie trebuie să aibă loc în BPN, după Congresul de duminică. Trebuie să facem nişte calcule pragmatice. Va conta tot anul 2024 şi strategia PNL pentru anul 2024. Depinde foarte mult dacă vom fi în alianţă cu cineva, dacă nu vom fi, vom merge singuri”, a spus liderul liberal.

De ce nu vor partidele mari alegeri în două tururi

La dezbaterile de marți din Cameră, liderul deputaților PSD Alfred Simonis a anunțat că partidul său votează pentru respingerea acestui proiect pe motiv că în perioada dintre primul şi al doilea tur de scrutin „se tranzacţionează votul românilor pentru obţinerea unui post de viceprimar”.

Introdus în lege pe vremea președintelui Traian Băsescu, atunci când principalele partide erau PDL și PSD, sistemul de vot cu un singur tur tinde să favorizeze partidele mari și să conducă la formarea unui duopol pe scena politică. Analiștii politici sunt de părere că în acest moment, în condițiile în care PNL are peste 1.200 de primari aleși în toată țara, cu 200 mai puțin decât PSD, liberalii nu au niciun interes pentru a trece această lege. Amânarea respingerii ei poate reprezenta în acest moment cel mult o monedă de negociere în interiorul coaliției.

„Problema este că proiectul acesta de lege nu este unul care să avantajeze un primar în funcție care are trei patru mandate la activ și care se erodează automat. E simplu, cu cât stai mai mult într-o funcție de demnitate publică te erodezi, nu ai cum să mulțumești pe toată lumea pe termen lung. Și atunci, cu cât un primar va sta mai mult timp în funcție va avea interesul să-și conserve puterea și sfera de influență.

În momentul de față, ce am văzut la congresul PNL, și ceea ce am văzut în trecut și la alte congrese de partide să zic eu osificate politic, în speță partidele mari din România, partidele vechi – ne arată că politica locală, nu aș zice neapărat baronii, dar liderii locali sunt cei care au cea mai mare influență la centru. Și atunci este normal ca acest vot pentru alegerea primarilor în două tururi să nu treacă, sau dacă va trece să fie cu foarte multe amendamente și mult mai diferit decât forma inițială. La finalul zilei totul se reduce la cât de bine și cât de mult îți poți conserva puterea, și cât de mult poți să faci eforturi în sensul ăsta.

Cel mai probabil acest proiect va rămâne o monedă de negociere în cadrul coaliției, pentru că liberalii își lasă ușile deschise. Orice proiect politic poate să ajute coaliția de guvernare sau poate să dăuneze individual unui partid din coaliție, și atunci, a te abține la vot lasă ușa deschisă unei posibile negocieri pe care o pot avea cu UDMR-ul sau cu PSD-ul pe alte proiecte de interes”, a declarat pentru FANATIK consultantul politic Radu Delicote.

În fapt, șansele ca alegerea primarilor în două tururi să devină realitate a suferit o lovitură importantă la alegerile parlamentare din 2020, atunci când scorul slab obținut de PNL și USR a făcut necesară cooptarea celor de la UDMR la guvernare. Liderul formațiunii maghiare, Kelemen Hunor, s-a exprimat constant împotriva acestei legi, susținând că formațiunea sa ar pierde nu mai puțin de 20% din numărul de primari. După alianța cu UDMR, liderii liberali au devenit mult mai ambigui în privința susținerii acestei modificări, iar cei de la USR au sperat să poată realiza acest lucru cu voturile celor de la AUR. Sociologii sunt de părere că în acest moment în rândul PNL nu mai există niciun interes pentru revenirea la acest sistem pentru simplul motiv că el oferă cea mai bună șansă edililor în funcție, iar dacă a existat vreo susținere aceasta a dispărut odată cu plecarea din partid a lui Ludovic Orban.

„PNL are, și a avut cam tot timpul, o poziție ambiguă față de alegerea primarilor în două tururi. Să ne amintim că această invenție, alegerea într-un singur tur a primarilor, a fost introdusă în legislația românească de PDL cu susținerea lui Traian Băsescu, PDL fiind acum parte a PNL-ului. Pe de altă parte, au fost momente în care PNL a susținut revenirea la alegerea în două tururi, de exemplu în 2015 când s-a rediscutat legea alegerilor locale, PNL a susținut și a și votat un astfel de amendament. Atunci amendamentul a fost respins de majoritatea PSD și UDMR.

Acum, dacă ne uităm la interesele imediate, la situația actuală a PNL, care și-a crescut numărul de primari comparativ cu anul 2015, atunci sigur că lor nu prea le convine alegerea în două tururi. Probabil că ar avea de pierdut, dar nu cred că este o situație foarte clară, pentru că este posibil ca anumiți primari pe care i-ar pierde PSD sau UDMR să fie câștigați de liberali. De aceea este această ambiguitate în rândul PNL. Cert este că în ultimele luni, în ultimul an, după ce au ajuns la guvernare nu prea s-au mișcat în direcția modificării legii. Cel mai probabil aripa Orban din PNL era favorabilă acestei modificări legislative.

Acest sistem cu alegerea într-un singur tur favorizează în primul rând primarii aflați în funcții, pentru că, de obicei, dacă ar exista o majoritate a celor nemulțumiți de primarul aflat în funcție cel mai adesea această majoritate se divizează între mai mulți candidați iar primarul în funcție poate câștiga cu numai o treime din voturi. Și atunci, cu cât un partid are mai mulți primari în funcție cu atât e mai puțin interesat să se ajungă la votul în două tururi. Și tocmai aceștia sunt cei care dețin o bună parte din puterea într-un partid. Să ne gândim doar că la alegerile parlamentare, mai ales în comunitățile mici, cei care decid soarta alegerilor sunt chiar primarii”, a declarat pentru FANATIK sociologul Mircea Kivu.

Partidul baronilor locali

Sociologul Ovidiu Voicu, directorul Centrului pentru Inovare Publică, este de părere că această lege nu are nicio șansă să treacă în actuala coaliție, iar după părerea sa faptul că legea nu a fost respinsă definitiv marți se datorează mai mult unei lipse de organizare și a absenteismului. „Oricum, presiunea baronilor locali este ca sistemul electoral să rămână neschimbat, iar PNL, ca și PSD, este în momentul de față un partid de baroni locali”, a spus acesta, subliniind că dacă unii deputați liberali s-au abținut de la a vota pentru respingerea legii, atunci au făcut-o la nivel individual și nu organizată la nivelul grupului parlamentar.

În opinia acestuia, așa cum au arătat-o ultimele congrese ale liberalilor, puterea principală în partid rămâne în continuare la baronii locali, fapt ce garantează că această lege nu va fi votată. Dovada pentru acest fapt ar sta, susține Ovidiu Voicu, în faptul că atât Florin Cîțu cât și Nicolae Ciucă, cu tot sprijinul oferit de Klaus Iohannis, au avut nevoie să vină în partid cu promisiunea banilor de cheltuială din PNDL și PNRR.

„Cred că în PNL există un curent de opinie, să-i spunem, mai reformist, însă o bună parte din ei sunt plecați acum alături de Orban la Forța Dreptei, iar pe fondul acestui curent de opinie, reprezentat chiar la vârful partidului de Florin Cîțu, au existat o serie de discuții mai avansate cu USR, dar atât. PSD și UDMR s-au opus ferm acestei modificări și de la început a fost dificil să se găsească voturile necesare, se putea problema să găsească voturi cu AUR la un moment dat. În mod evident în PNL lucrurile nu sunt tranșate, dar dacă s-ar face un vot în partid majoritatea ar fi împotriva schimbării pentru că, în momentul de față, curentul dominant din partid este cel al baronilor locali.

Acest lucru s-a văzut la ambele congrese din ultimele șase luni ale PNL. Practic, Florin Cîțu a reușit să-l învingă pe Ludovic Orban, chiar și cu sprijinul lui Klaus Iohannis, doar atunci când a pus pe masă programul Anghel Saligny, adică PNDL. Doar când a pus pe masă banii din PNDL și banii din PNRR, după ce aici au fost incluse o grămadă de investiții ce trec prin autoritățile județene și locale. Doar atunci Florin Cîțu a obținut sprijinul.

Iar acum, Nicolae Ciucă a obținut sprijinul partidului promițând același lucru, liniște, ca să puteți cheltui banii cei mulți care vin din PNRR și PNDL. Ceea ce mișcă partidul sunt banii. Inclusiv cele 10 miliarde de lei adăugate la PNDL pentru suplimentarea contractelor de lucrări publice, vorbim de un pachet negociat de baronii din PNL cu baronii din PSD. Sigur, multe contracte sunt blocate acum din cauza creșterii costurilor, dar acest lucru se întâmplă mai degrabă pentru că s-a anulat comisionul, și atunci s-a găsit soluția să-și păstreze și comisionul și să facă și lucrarea. Vorbim de niște lucruri care în mod evident sunt direcționate pentru a cheltui bani publici cât mai ușor de către autoritățile locale și ar trebui să ne așteptăm să fie din ce în ce mai rău și în justiție, pentru că la un moment dat vor dori să nu se uite nimeni cum s-au cheltuit acești bani”, a declarat pentru FANATIK sociologul Ovidiu Voicu.

 

ADVERTISEMENT