Compania de Investiții și Dezvoltare Sectorul 1 are o nouă conducere după alegerile locale de anul trecut, când George Tuță (PNL) a devenit noul primar al celui mai bogat sector al Capitalei. Astfel, directorul general al CID Sector 1, este un membru PNL, în timp ce doi dintre cei trei administratori ai companiei sunt membri PSD.
Compania de Investiții și Dezvoltare Sectorul 1 are o istorie pe cât de scurtă pe atât de controversată. Înființată în timpul mandatului primarului Dan Tudorache, condamnat în dosarul diamantelor, după modelul companiilor municipale ale Gabrielei Firea, CID Sector 1 avea să fie beneficiara unui mega contract public pentru realizarea machetei unui spital. Unitatea sanitară nu avea să mai fie construită de fosta administrație PSD, iar contractul avea să facă obiectul unui dosar DNA.
Liberalii au avut conducerea acestei companii și în mandatul fostului primari, Clotilde Armand, când compania avea să fie condusă de Carmen Radu, o apropiată a fostului lider PNL, Dan Radu Rușanu. Despre acest episod FANATIK a scris pe larg în urmă cu un an, astăzi CIDS având o cu totul altă conducere.
Concret, noul director general al companiei de sector este Sorin Mihai Radu, care în vara anului trecut a primit un mandat provizoriu pentru un an la conducerea companiei primăriei. Membru PNL Sector 1, acesta lucrează în cadrul CIDS începând cu anul 2019, și este prima compania importantă la care a lucrat. Anterior, a lucrat peste zece ani pentru o companie de articole sportive, iar înainte de asta la o firmă de PVC și termopane din Târgoviște.
În anul 2019 este angajat la compania primăriei de sector, director adjunct de investiții, iar în anul următor în găsim candidat la Consiliul General al Capitalei pe listele ALDE, partid ce avea să fie înghițit de către PNL. Potrivit declarației de avere, depusă după numirea în fruntea CIDS în luna august a anului 2024, soții Radu dețin o casă și trei apartamente, toate în Capitală. Ultimele două achiziții, un apartament de 56 mp și un altul de 66 mp, au fost făcute în anii 2022 și 2023.
Soția acestuia este și ea bugetară, fiind angajată la Ministerul Fondurilor Europene, iar acum la Ministerul Transporturilor. Veniturile anuale ale celor doi sunt de circa 250.000 lei, la care se adaugă alți 25.000 lei, bani din chirii. Sar în evidență creditele bancare ale celor doi, în sumă totală de peste 950.000 lei, plus alți 27.000 euro, împrumutați de la apropiați.
Acesta deține și o mică afacere, o firmă (Radu Sorininvest SRL) care administrează un magazin în comuna Lucieni din Dâmbovița, firmă ce în ultimii trei ani a avut un profit cumulat de 100.000 lei. O altă firmă a acestuia, Capriss Art SRL din Capitală, a fost radiată în anul 2019.
Dacă conducerea executivă a revenit liberalilor, Consiliul de Administrație al CIDS este dominat de social-democrați. Președintele CA-ului este Anca Mistreanu, fostul director economic al companiei, ne-afiliată politic, care în vară ocupa poziția de director general interimar.
Ceilalți doi administratori sunt ambii afiliați PSD. Este vorba de Ioan Victor Dogaru, angajat economist în cadrul CNAIR încă din anul 2008. Acesta este și președintele Consiliului de Administrație al CET Grivița SA, cea de-a doua companie publică în subordinea Primăriei Sectorului 1.
Cel de-al doilea administrator este Costin Răzvan Chiriță, în prezent consilier general la Primăria Capitalei, ales pe listele PSD. De profesie avocat, acesta a mai făcut parte din conducerea unei alte companii de stat, Ipochim SA, începând cu anul 2019. În acel an, acesta nu avea niciun venit. În 2020, câștiga din sinecura de la stat 18.000 lei, în timp ce veniturile sale din avocatură erau de doar 31.000 lei.
Potrivit declarației de avere din 2024, veniturile sale din avocatură au fost de 170.000 lei, la care se adaugă alți 5.000 lei de la ASE, unde este cadru asociat. Chiar și așa a fost nevoie de un credit bancar pentru a împrumuta PSD-ul cu 20.000 de euro anul trecut. Acesta este doctor în economie, titlu obținut în 2022, la trei ani după ce a trecut și pe la Colegiul Național de Apărare.