News

Cum și-au luat românii țeapă pe OLX. Rețeaua infracțională a fost destructurată de polițiști

Mai mulți români și-au luat țeapă pe site-ul OLX. O rețea infracțională a fost desctructurată de polițiști.
28.05.2021 | 21:41
Cum siau luat romanii teapa pe OLX Reteaua infractionala a fost destructurata de politisti
Cum și-au luat românii țeapă pe OLX. Rețeaua infracțională a fost destructurată de polițiști Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Oamenii legii au reușit să destructureze gruparea infracțională, cu conotații internaționale în zona de fraudă informatică.

Polițiștii au primit mai multe plângeri de la oameni care au fost păgubiți. Aceștia au rămas fără bani în conturi în momentul în care au vrut să cumpere sau să vândă produse pe de OLX.

ADVERTISEMENT

Cum și-au luat românii țeapă pe OLX. Rețeaua infracțională a fost destructurată de polițiști

Sindicatul Europol a distribuit pe pagina de Facebook o postare prin care anunță că oamenii legii au primit mai multe sesizări cu privire la fraude financiare pe OLX.

Modul de operare era unul simplu: „păgubiții accesau platforma OLX unde găseau anumite anunțuri ale unor produse care aveau prețuri foarte atractive și intrau în contact cu vânzătorii fictivi”.

ADVERTISEMENT

„Prin serviciul de mesagerie online, infractorii le trimiteau un link potențialilor clienți care erau redirecționați către o pagină clonată a OLX-ului pentru a efectua plata transportului ori a produsului,” au explicat reprezentanții Europol.

„Odată introduse datele cardului clienții erau victime sigure și rămâneau cu conturile goale,” au adăugat. Membrii grupării foloseau cartele SIM prepay și scăpau de ele înainte de a putea fi interceptate.

ADVERTISEMENT

Polițiștii au confiscat 1244 astfel de cartele, în timpul a patru percheziții, în Capitală. Totodată, aceștia au mai ridicat și 42 de carduri bancare, diferite înscrisuri, sume de bani și sisteme informatice folosite de grupare.

bunuri confiscate de polițiști
bunuri confiscate de polițiști
Sursa foto: Facebook/ Sindicatul Europol

 

O nouă metodă de înșelăciune, dezvăluită de Poliția Română

Poliția Română a distribuit pe rețelele de socializare o postare în care avertizează oamenii că a apărut o nouă metodă de înșelăciune.

ADVERTISEMENT

Oamenii legii au explicat că au fost semnalate mai multe cazuri de persoane care au trecut prin asemenea situații.

„Nu accesați link-uri primite prin SMS, din surse necunoscute! Mai multe persoane au primit mesaje SMS, de pe diverse numere de telefon (naționale sau internaționale), cu textul „Pachetul dvs. este în drum, urmăriți-l aici”, urmat de un link,” au transmis reprezentanții autorităților pe Facebook.

Metodă înțelătorie prin SMS
Metodă înțelătorie prin SMS
Sursa foto: Facebook/Poliția Română

„Accesând link-ul se deschide un site fals, al unui operator internațional de curierat, care solicită descărcarea unei aplicații. În urma instalării aplicației, există posibilitatea ca telefonul să fie infectat cu malware,” au adăugat.

ADVERTISEMENT