Life

Cum și cât se poartă, de fapt, mărțișorul. Puțini țin cont de acest lucru

Conform tradiției, mărțișorul se poartă pe o anumită mână, pentru a-și îndeplini rolul și a oferi siguranță și belșug celui care îl poartă.
26.02.2025 | 17:09
Cum si cat se poarta de fapt martisorul Putini tin cont de acest lucru
Cum se poartă corect mărțișorul. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mărțișorul reprezintă un simbol al primăverii, încărcat de semnificații și emoție, cunoscut de români încă din copilărie. Este o tradiție transmisă din generație în generație, păstrată cu mândrie de zeci de ani, ca un semn al renașterii și norocului. Deși este nelipsit la început de martie, puțini știu pe ce mână se poartă, de fapt, șnurul împletit, iar alegerea nu este întâmplătoare.

La ce mână se poartă șnurul de la mărțișor

Alegerea mâinii pe care se poartă mărțișorul nu este deloc întâmplătoare, deși mulți ar putea crede contrariul. Tradiția spune că șnurul împletit alb-roșu trebuie legat la încheietura mâinii stângi, iar această alegere are o semnificație profundă.

ADVERTISEMENT

Mâna stângă este considerată mai aproape de inimă și, implicit, de emoții, iubire și energie pozitivă. De aceea, se spune că purtarea mărțișorului pe această parte atrage norocul, protecția și reînnoirea. Simbol al primăverii, mărțișorul marchează un nou început, aducând speranță și armonie celui care îl poartă.

Mărțișorul prins sub formă de broșă își găsește locul pe partea stângă a pieptului, încărcat de semnificații aparte. Potrivit tradiției românești, inima este văzută ca izvorul sufletului și al trăirilor profunde, iar așezarea mărțișorului în apropierea ei ar aduce bunăstare, armonie și protecție.

ADVERTISEMENT

Cât timp se poartă mărțișorul

Tradiția spune că mărțișorul se poartă între 1 și 31 martie. Totuși, în unele zone din România, există obiceiul ca acesta să fie lăsat doar până în momentul în care înfloresc primii copaci. Atunci, șnurul este legat de o ramură, iar persoana care îl pune își rosteste o dorință.

În unele colțuri ale țării, mărțișorul este purtat doar până pe 9 martie, când se sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici, sau chiar până pe 8 martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Se spune că mărțișorul aduce noroc și protecție, iar îndepărtarea lui în momentul potrivit semnifică începutul veritabil al primăverii.

ADVERTISEMENT

Culorile clasice ale mărțișorului, alb și roșu, au semnificații profunde și semnifică armonia dintre forțele naturii. Roșul este asociat cu viața, energia, vitalitatea și dragostea. Se spune că reprezintă sângele, focul și puterea de regenerare, având legături cu protecția oferită de soare și sezonul primăverii.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, albul semnifică puritatea, lumina, înțelepciunea și noile începuturi. Este legat de zăpada care se topește, pregătind natura pentru renașterea sa, scrie spynews.ro.