Alegeri 2024

Cum și unde votează alegătorii români din străinătate. MAE a publicat Ghidul pentru alegerile europarlamentare

MAE a publicat un Ghid pentru alegătorii care vor vota la secțiile de votare din străinătate la alegerile europarlamentare din 9 iunie.
16.05.2024 | 13:37
Cum si unde voteaza alegatorii romani din strainatate MAE a publicat Ghidul pentru alegerile europarlamentare
MAE a publicat ghidul pentru alegerile europarlamentare Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Ghidul publicat de Ministerul Afacerilor Externe include informații privind categoriile de persoane care pot vota la aceste secții, actele de identitate pe baza cărora se poate vota, procedura și programul de vot.

Cum și unde votează alegătorii români din străinătate

Potrivit unui comunicat al ministerului, „Ghidul alegătorului român la secțiile de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European”, realizat împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), este publicat pe pagina de internet a instituției.

ADVERTISEMENT

„Materialul informativ răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea şi desfăşurarea scrutinului din 9 iunie 2024:

 • cine are drept de vot,
 • actele de identitate în baza cărora se poate vota,
 • programul de votare, procedura de votare la secţie şi modul de funcţionare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal”, precizează MAE.
ADVERTISEMENT

Prin intermediul Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României în străinătate, MAE organizează, în vederea bunei desfășurări a scrutinului pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie 2024, 915 secții de votare în afara granițelor.

Acest număr reprezintă mai mult decât dublu față de numărul de secții organizate la alegerile europarlamentare din 2019. Lista secțiilor de votare din străinătate și adresele acestora poate fi consultată pe pagina de internet a MAE, la secțiunea dedicată alegerilor.

ADVERTISEMENT

„La alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării:

 • cartea de identitate;
 • cartea electronică de identitate;
 • cartea de identitate provizorie;
 • buletinul de identitate;
 • paşaportul diplomatic;
 • paşaportul diplomatic electronic;
 • paşaportul de serviciu;
 • paşaportul de serviciu electronic;
 • paşaportul simplu;
 • paşaportul simplu electronic;
 • paşaportul simplu temporar;
 • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
ADVERTISEMENT

La scrutinul din 9 iunie 2024 votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora 22.00. Alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 22.00, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să exercite dreptul de vot, până la ora locală 23.59”, mai precizează comunicatul ministerului.

Joi, AUR a organizat un protest în fața AEP, acuzând subminarea votului românilor din diaspora, susținând că românii din afara graniţelor sunt împiedicaţi să îşi exercite dreptul la vot, prin măsuri precum revenirea la o singură zi în care se poate vota, închiderea unor secții de vot, dar şi imposibilitatea de a vota prin corespondență.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii