Eticheta produselor este cel mai important detaliu la care ar trebui să fim atenți. Dincolo de lista ingredientelor pe care le conține produsul respectiv, eticheta arată și data la care acesta expiră. Cum se citește corect o astfel de dată și ce reprezintă, în funcție de modul în care este scrisă.
Atunci când mergem la cumpărături, citirea etichetelor ar trebui să fie primul pas pe care îl facem. Din păcate, din cauza ritmului alert, mulți dintre noi ignorăm acest detaliu și trecem direct la punerea produselor în coș.
Eticheta produselor este ca o carte de vizită. Aceasta prezintă ingredientele, valorile nutriționale și data de expirare a produselor. În cazul în care aceasta nu este pe etichetă, este inscripționată pe ambalaj.
Data de expirare a produselor, așa cum îi spune și numele, reprezintă intervalul până la care se recomandă consumarea produselor. După această dată, produsele fie se alterează și nu mai sunt bune, fie nu mai au aceleiași valori nutriționale.
De obicei, data de expirare a produselor este trecută în mai multe moduri. Unele produse au inscripționată dată producerii, iar termenul de valabilitate este exprimat în luni de la data producerii. De exemplu, ”a se consuma în șase luni de la data producerii”. Aceasta trebuie menționată obligatoriu.
Cele mai frecvente moduri de exprimare a datei de expirare sunt ”a se consuma până la” sau ”a se consuma de preferință înainte de”. La prima vedere, cele două sunt similare, însă, între ele există diferențe.
Nu mulți consumatori știu că cele două moduri de scriere a datei de expirare nu reprezintă același lucru. Acestea exprimă termene diferite, iar această diferență, de cele mai multe ori, este una notabilă.
”A se consuma până la…” este trecută exprimă conceptul se siguranță al alimentelor. Mai exact, chiar dacă acestea arată și miros bine, după data inscripționată pe ambalaj sau etichetă nu mai pot fi consumate. Ele se pot consuma strict până la data menționată, nu și după ea.
”A se consuma de preferință înainte de…” exprimă conceptul de calitate al alimentelor. Cu alte cuvinte, acestea pot fi consumate fără nicio problemă chiar și după data inscripționată pe etichetă. Însă, aici se impun anumite precizări.
Aceste alimente pot fi consumate după ce a trecut termenul doar dacă au fost depozitate în condiții optime. Dacă instrucțiunile de depozitare nu sunt respectate, gustul, mirosul și textura acestora se pot schimba.