Life

Cum știi dacă ai făcut toxiinfecție alimentară. Acestea sunt cele mai evidente simptome

Care sunt principalele simptome care îți arată că ai făcut toxiinfecție alimentară. Mulți români confundă această afecțiune cu intoxicația.
15.06.2024 | 06:00
Cum stii daca ai facut toxiinfectie alimentara Acestea sunt cele mai evidente simptome
Care sunt primele simptome care îți arată că ai toxiinfecție alimentară. Sursa foto: Pixabay, Freepik
ADVERTISEMENT

Unul dintre obiceiurile românilor este să consume cât mai multe preparate, mai ales în weekenduri sau perioadele de sărbătoare. Specialiștii trag un semnal de alarmă și recomandă moderație și atenție. Riscul de toxiinfecție alimentară există chiar și în cazul preparatelor făcute în casă.

Simptomele care semnalează că ai făcut toxiinfecție alimentară

Toxiinfecția alimentară este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale sistemului digestiv. De obicei, aceasta apare în momentul în care sunt consumate diverse alimente contaminate. Virusurile, bacteriile sau paraziții pot contamina produsele atât în etapa de producție, cât și în cea de procesare.

ADVERTISEMENT

Chiar și în cazul alimentelor preparate în casă există riscul de contaminare cu virusuri, ceea ce duce la apariția toxiinfecției alimentare. Această afecțiune digestivă se identifică foarte ușor după simptomele pe care le prezintă pacientul.

În general, principalele simptome care apar în cazul unei toxiinfecții alimentare sunt febră de peste 38 de grade, scaune sau vărsături cu sânge și diaree care durează mai mult de trei zile. Tot de pe lista simptomelor mai fac parte și durerile abdominale intense, amețeala, vederea încețoșată și slăbiciunea musculară.

ADVERTISEMENT

Aceste simptome apar după câteva ore sau după câteva zile de la consumarea alimentelor contaminate. Cel care decide dacă este vorba despre toxiinfecție alimentară, dar și cel care identifică microorganismul care a dus la apariția ei este medicul specialist.

Cum se tratează toxiinfecția alimentară și ce o deosebește de intoxicație

În cele mai multe cazuri, persoanele care prezintă aceste simptome se pot trata acasă, dar, uneori, este necesară prezentarea lor și la spital. Persoanele care ajung la spital sunt cele care au suferit o deshidratare severă și au nevoie de hidratare intravenoasă.

ADVERTISEMENT

De obicei, tratamentul în cazul toxiinfecției alimentare nu este imperios necesar, căci afecțiunea dispare de la sine. Toxiinfecția alimentară ușoară nu are nevoie de tratament medicamentos, ci doar de respectarea anumitor pași.

Este foarte importantă hidratarea corespunzătoare, precum și consumul de alimente solide. Covrigii sărați, orezul, pâinea prăjită și bananele introduse treptat în alimentație vor face ca pacientul să își revină mult mai repede.

ADVERTISEMENT

Multe persoane tind să confunde toxiinfecția alimentară cu o altă afecțiune a sistemului digestiv și anume, intoxicația. În ciuda faptului că simptomele lor sunt similare, cele două afecțiuni sunt diferite.

Principalul aspect care diferențiază toxiinfecția alimentară de intoxicație este modul în care acestea apar. Spre deosebire de toxiinfecția alimentară, intoxicația este produsă de consumul alimentelor deja alterate. De asemenea, aceasta mai poate apărea și în cazul unui exces alimentar.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică...
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică la Bac. Visează să dea la Drept
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
HARTA URȘILOR din ROMÂNIA! Unde e PERICULOS să MERGI
HARTA URȘILOR din ROMÂNIA! Unde e PERICULOS să MERGI
Răsturnare de situație. De ce a murit tânăra atacată de urs la Bușteni....
Răsturnare de situație. De ce a murit tânăra atacată de urs la Bușteni. Medicii au stabilit totul
Kate și William, pe urmele lui Meghan și Harry. Decizie șoc
Kate și William, pe urmele lui Meghan și Harry. Decizie șoc
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Secretul longevității Sofiei Vicoveanca, la 82 de ani: „Eu mănânc fructele, nu le...
Secretul longevității Sofiei Vicoveanca, la 82 de ani: „Eu mănânc fructele, nu le storcesc pe față!”. De ce se ferește total, ca să nu-și distrugă vocea?