News

Cum sunt afectaţi copiii de pandemia de coronavirus: “Le-a lipsit contactul şi joaca! Dar se adaptează uşor la mediul online”. Exclusiv

26.07.2020 | 19:13
Cum sunt afectati copiii de pandemia de coronavirus Lea lipsit contactul si joaca Dar se adapteaza usor la mediul online Exclusiv
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus nu dă semne că va trece prea uşor, iar în aceste zile, în România, se înregistrează creşteri ale numărului de cazuri. Copiii sunt o categorie vulnerabilă, iar în pandemie au avut şi ei de suferit, mai ales că au fost izolaţi.

Despre cum i-a afectat pandemia de coronaviru pe copii am discutat cu psihoterapeutul Iuliana Spânu, care a explicat pentru FANATIK că celor mici le-a fost dificil pentru că le-a lipsit contactul, joaca şi pauzele de la şcoală.

ADVERTISEMENT

Totodată, copiii se adaptează mult mai rapid noilor tehnologii şi psihoterapeutul consideră că această trecere s-a făcut uşor. În acest moment, există un moment de respiro şi pentru ei, în condiţiile în care se pot întâlni în parc.

Cum sunt afectaţi copii de pandemia de coronavirus: “Le-a lipsit contactul şi joaca!”

“Și părinții lucrează de acasă și mai au și altceva pe cap în afară de îngrijirea copilului. Încă o mare parte dintre oameni muncesc de acasă 8 ore și unii îmi spuneau “am impresia că sunt cu laptopul în față și copilul în spate”. 

ADVERTISEMENT

Pentru toţi este dificil. Eu aplaud dezvoltarea tehnologiei. Fără ea, copii nu beneficiau de studiu, de ore online, şi mă bucur că suntem la nivelul în care o tabletă şi un telefon nu le sunt străine copiilor. 

“Este un respiro şi pentru ei. Se pot vedea în parc, se pot juca, se pot întâlni”

Cred că a fost tentant şi pentru ei. Cei mici sunt la zi în ceea ce priveşte partea de aplicaţii şi online. Pe de altă parte, le-a lipsit contactul, joaca şi pauzele. Ce este mai plăcut decât pauzele? Eu sunt subiectivă, am o soră mai mică, de clasa VIII-a. I-a fost dificil că nu şi-a mai văzut colegii.

ADVERTISEMENT

Dar cu toate acestea, s-a mobilizat şi a păstrat contactul uman cu ajutorul acestor tehnologii. Eu cred că în continuare putem funcţiona în mediul online, sunt mulţi adulţi care consideră că deocamdată se mai poate merge aşa. 

Este un respiro şi pentru ei acum. Se pot vedea în parc, se pot juca, se pot întâlni. Spun că este un moment de respiro pentru că nu ştim ce va fi în toamnă. Nu este o normalitate, dar o să ne adaptăm uşor-uşor la ea pentru că nu avem încontro.

ADVERTISEMENT

“Multe şcoli au avut ore online, iar tot ce s-a întâmplat după pandemie a fost doar să se amplifice acest fenomen”

Generaţia mai tânără, copii din ziua de azi cred că sunt destul de dezvoltaţi cognitiv şi cred că se vor adapta uşor la mediul online. Oricum, tot ce înseamnă mediul online a fost aplicabil înainte de pandemie. Multe şcoli au avut ore online, iar tot ce s-a întâmplat după pandemie a fost doar să se amplifice acest fenomen”, a explicat psihoterapeutul.

Din luna martie a acestui an, orele de la şcoală s-au mutat în mediul online. Încă nu s-a luat o decizie în ceea ce priveşte noul an şcolar, însă dacă numărul de cazuri va rămâne la un nivel ridicat este posibil ca orele online să continue şi din luna septembrie.

 

 

ADVERTISEMENT