News

Cum sunt păcăliți românii care cumpără bijuterii: “Pierderea e în buzunarul consumatorului”

Românii plătesc un preț mult mai mare decât normal pentru bijuterii. Cum sunt făcute calculele in defavoarea clientului la magazin sau amanet
23.01.2024 | 08:43
Cum sunt pacaliti romanii care cumpara bijuterii Pierderea e in buzunarul consumatorului
Clienții plătesc pietre fără valoare la preț de metal prețios Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Piesele cu pietre sunt cele la care clienții pierd cel mai mult. Mai ales pentru bijuteriile cu pietre fără valoare, pe care clienții le plătesc la preț de metal prețios. Un proiect de lege ar putea schimba situația.

Cum sunt păcăliți românii care cumpără bijuterii

Protecția Consumatorilor (ANPC) a propus un nou set de reglementări, conform cărora pe etichetele bijuteriilor ar urma să fie scris clar cât e metal prețios și cât e fier sau piatra fără valoare.

ADVERTISEMENT

“5,67 grame de înmulțit cu 285! 1.615.95, ceea ce înseamnă, raportându-ne şi la preţul afişat acolo sugerează consumatorului că va face o cheltuială pentru a-și achiziționa aur. Dânșii nu își cumpără decât puțin aur și multe cioburi”, au explicat reprezentanții ANPC pentru Observator.

Așa se fac calculele la cumpărarea unei bijuterii, atât de la magazinele de profil, cât și de la amanet, unde vânzătorii explică modul de calcul al prețului ca fiind greutatea totală a piesei înmulțită cu prețul metalului prețios. Chiar dacă pietrele sunt zirconiu.

ADVERTISEMENT

“Nu este corect să nu informăm clientul că şi-ar cumpăra o piesă care are 4-5 grame o piatră şi un gram sau două aur. Şi noi să-l facem să creadă că el cumpără o bijuterie din aur”, spune Ioana Preda, proprietar magazin bijuterii.

Nu același lucru se întâmplă dacă vorbim de o bijuterie cu diamant. În acest caz prețul pietrei este calculat separat.

ADVERTISEMENT

“De ce pentru un inel cu diamant plătim un anume preţ şi nu punem piatra la preţul aurului. Şi de ce în cazul unui inel cu zirconiu sau cu ciob punem piatra la preţul aurului?

ADVERTISEMENT

Şi ne-a explicat că acolo ar fi pierderi substanţiale în buzunarul dânşilor. În partea astalaltă e mai puţin important pentru că pierderea e în buzunarul consumatorului”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Atunci când o persoană dorește să amaneteze o bijuterie modul de calcul se schimbă. Tot în defavoarea clientului. “Se scad pietricelele. Depinde cât de mari sunt, câte puncte au”, explică un reprezentant al amanetului.

ANPC a propus un proiect de lege care prevede ca etichetele unor astfel de bijuterii să fie extrem de clare: cât aur și câte pietricele sau metal neprețios cumpărăm exact.

Noile reguli s-ar putea aplica în câteva luni, dacă proiectul este adoptat și publicat în Monitorul Oficial. Comercianţii care încalcă legea sunt pasibili de amendă sau chiar și de suspendarea activității.

Comercianții spun că aplicarea unor astfel de prevederi va fi dificilă. “Avem o pereche de cercei care au în compoziţie şi aur şi pietre. Având în vedere că eu sunt importator, ele sunt achiziţionate exact aşa. Şi atunci gramajul noi îl trecem per total. Nu putem să facem diferenţa. Ar trebui să scoatem pietrele”, mai explică Ioana Preda.

Producția lunară de bijuterii din România ajunge la o jumătate de tonă, 50% sunt bijuterii din aur şi 50% din argint.