News

Cum sunt tratații elevii români de la o școală din Ungaria: “Maghiarii vor să învețe românește”

Un blogger român a mers la o școală din Ungaria unde se predă și limba română. Cum sunt tratați elevii de naționalitate română
02.03.2024 | 14:00
Cum sunt tratatii elevii romani de la o scoala din Ungaria Maghiarii vor sa invete romaneste
Elevii din orașul maghiar Elek (Aletea) studiază limba română Sursa foto: Captură YouTube
ADVERTISEMENT

Vasile Blidar a vizitat o școala din Elek (Aletea în limba română), un orășel din Ungaria aflat foarte aproape de granița cu România. La școala din localitatea cu o populație de români de doar 5,5% din total există o școală română.

Cum sunt tratații elevii români de la o școală din Ungaria

Bloggerul arădean a dorit să arate cum se desfășoară procesul de învățare într-o unitate de învățământ frecventată de minoritatea română din Ungaria.

ADVERTISEMENT

”Salutare și bine v-am regăsit la un nou vlog. Sunt în Ungaria, dar de data aceasta sunt în localitatea Aletea și suntem aici cu o chestie foarte, foarte interesantă. Astăzi vedem în premieră o școală românească.

Cum învață copiii românește aici în Ungaria la o școală unde se predă, așa cum vă spuneam, în limba română.

ADVERTISEMENT

E o chestie inedită pentru noi pentru că am încercat de mai multe ori să ajungem să filmăm copiii în sala de clasă, iar astăzi veniți cu noi și vedeți în premieră cum învață minoritatea română de aici din Ungaria la o școală românească”, și-a explicat Vasile Blidaru demersul.

Programul elevilor Școlii Române din Aletea este de opt ore. Copiii cu dificultăți financiare primesc câte trei mese pe zi, gratis, din partea primăriei. Ceilalți elevi își pot achiziționa hrana la prețuri subvenționate. Aceștia beneficiază de mese consistente și gustări pentru echivalentul a 10 lei.

ADVERTISEMENT

La această școală, la orele de română, participă inclusiv unii copii maghiari. Deși bloggerul a nimerit chiar la ora de maghiară, învățătoarea este vorbitoare de limba română.

”Avem încă în clasa 1 numai conversație. Deci încă nu învățăm să citim și să scriem, numai în limba maghiară. Și în clasa a 2-a”, a relatat învățătoarea care a confirmat că elevii maghiari chiar vor să învețe românește.

ADVERTISEMENT

Copiii care învață la această școală beneficiază și de vizite anuale gratuite la stomatolog unde merg însoțiți de cadrele didactice. ”Acum am ore cu clasa a 6-a, predau desen și astăzi trebuie să meargă la dentist. Deci au în fiecare an un control la dentist și fiindcă dentistul e acum de la ora 10, atunci eu trebuie să mă duc cu ei la dentist”, a explicat una dintre profesoare.

ADVERTISEMENT
Tags: